Najnižu cijenu vode plaćaju Kladušani, najvišu stanovnici Cazina

-.

Formiranje cijene vode, koliko god bilo ekonomska činjenica, u našoj zemlji je to socijalno, ali i političko pitanje. Vlasti na lokalnom nivou najčešće za povećanjem cijena posežu kada je poslovanje vodovodnih poduzeća upitno. Nakon što se cijena vode nije decenijama mijenjala, a poslije drastičnog rasta cijene električne energije u protekle tri godine, mnoga poduzeća bila su prisiljena podići cijenu svojih usluga.


Trenutno najnižu cijenu vode po metru kubnom ima Velika Kladuša i to 0.90 pfeninga. Samo 10 pfeninga manje, pitku vodu plačali su donedavno i stanovnici Ključa.


Mi smo bili prisiljeni prije par mjeseci povećati cijenu pa smo sa 0.80 cijenu podigli na 1 KM. To je prvo povečanje nakon 15 godina, na koje smo se odlučili zbog većih troškova. Tu nije uvršteno povećanje struje od 1.januara, vidjet ćemo koliko će iznositi." - rekao nam je Ekrem Šarić, stečajni upravitelj JP Ukus" Ključ.


Istu cijenu vode plačaju i stanovnici Bosanske Krupe. Pokušaj da se ova cijena poveća nije dobila zeleno svjetio u Gradskom vijeću. Za 30 přeninga cijena je viša u Bosanskom Petrovcu. Razloga je mnogo ali je uglavnom riječ o enormnom trošenju električne energije tokom ljetnih mjeseci.


Cijena je utvrđena još u prošlom sazivu OV i cijena je 1.30 po metru kubnom." - kaže Mahmut Jukić načelnik Općine Bosanski Petrovac.


Višu cijenu vode dobili su i Bišćani i to nakon višegodišnjih zahtjeva lokalnog Vodovoda. Dok su to građani na svojim računima osjetili tek prošloga mjeseca, cijena vode u USK trenutno je najviša u Cazinu i s PDV-om iznosi 1.57 KM. Ono što naglašavaju u svom poduzećima je da bez obzira što je cijena vode viša, najava novog poskupljenja električne energije za privredu od 1. januara mnoge će prisiliti da razmišljaju novim korekcijama cijene vode.