Najveća džamija u Turskoj Camlica bit će otvorena za 15-20 dana

Na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj strani Istanbula sagrađena je najveća džamija u Turskoj koja istovremeno može primiti 60 hiljada vjernika.

Džamija koja ima čak šest minareta bit će otvorena za 15-20 dana.

Očekuje se da će na službenoj svečanosti otvaranja učestvovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kojem se ova džamija veoma dopala, piše Daily Sabah.

Kamen temeljac ove džamije postavljen je u augustu 2013. godine. Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu, a dizajnirana je tako da bude nasljednica velikih džamija iz osmanskog doba poput slavne Plave džamije.

Camlica objedinjuje stari i moderni stil gradnje s dodacima koji nisu postojali u starim džamijama poput velikog parkinga, muzeja i umjetničke galerije, radionica za umjetnike, biblioteke i velike konferencijske dvorane.

Predsjednik udruženja koje je osnovala grupa donatora za izgradnju džamije Ergin Külünk kazao je da je džamija zapravo više kompleks nego li klasično mjesto bogoslužja. Ovaj kompleks prostire se na 90 hektara zemlje i daje prelijep pogled na Bosfor. 

Džamija se prvobitno trebala otvoriti za muslimanski sveti mjesec ramazan 2018. godine, ali je njeno otvaranje odgođeno. Külünk kaže kako je sada izgradnja džamije skoro završena, javlja portal Klix.

Na unutrašnjosti kupole ispisano je 16 pridjeva pripisanih Bogu. 

Džamija ima kapacitet za 25.000 ljudi za molitvu unutra, još 12.500 u prostranom unutarnjem dvorištu i 22.500 u vanjskom dvorištu. Također ima parkiralište za 3.500 vozila, konferencijsku dvoranu od 1.000 mjesta i muzej koji se prostire na površini od 11.000 kvadratnih metara. Muzej i umjetnička galerija ono je što ostale džamije nemaju u Turskoj, a šta će se naći u muzeju još uvijek je tajna.

Izvor: