Najveći broj odbijenih ulazaka prema granici BiH evidentiran iz Hrvatske

Državljanima Hrvatske ulazak je najčešće odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave

Granična policija BiH je tokom proteklih devet mjeseci registrovala 1.287 stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH u skladu sa Zakonom o strancima, što je manje za 556 lica ili 30,17 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 1.843.

Prema podacima Granične policije BiH, najveći broj odbijenih ulazaka prema granici BiH evidentiran je iz Hrvatske (628), Srbije (219), Crne Gore (174), dok je sa aerodroma vraćeno 266 lica bez dozvole ulaska u BiH.

Broj odbijenih ulazaka u BiH državljanima susjednih zemalja ukazuje da ih je iz Hrvatske bilo 76, Srbije 68 i Crne Gore sedam, što je 11,73 odsto od ukupnog broja odbijenih ulazaka u BiH.

Najviše lica kojima je odbijen ulazak, a koja su pokušala da uđu u BiH jeste iz  Kosova 533, Turske 197, Hrvatske 76, Srbije 68.

Razlozi za odbijanje ulaska u BiH najčešće su neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisanog zakonom, neposjedovanje važeće putne isprave, nemogućnost dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, zabrana ulaska u BiH, falsifikovana putna isprava, te prijetnja bezbjednosti.

Iz Granične policije navode da statistički pokazatelji ukazuju da su razlozi za odbijanje ulaza u BiH različiti u zavisnosti od toga na kojem dijelu granice/graničnom prelazu se odbija ulazak.

Vidljivo je da se nosiocima putnih isprava oznakom  Kosova odbija ulaz uglavnom zbog neposjedovanja važeće putne isprave, kao i zbog neposjedovanja važeće vize.

Državljanima Hrvatske ulazak je najčešće odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a državljanima Turske zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka.

Neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje, ali i važeće putne isprave razlozi su zbog kojih je odbijan ulazak državljanima Srbije.