Nakon 17 godina na birou odlučila je da napusti BiH: “Voziću kamion”

Slobodanka kaže da će sin nastaviti školovanje u Bijeljini, ali, ako za njega ne bude posla nakon srednje škole, roditelji planiraju i njega povesti sa sobom, na evropske drumove

Slobodanka Mihajlović (37) iz Suvog Polja kod Bijeljine, po struci trgovac, na poligonu za obuku vozača u naselju Pet Jezera u Bijeljini dobila je dozvolu i za vozača E-kategorije, što podrazumijeva dozvolu za vožnju kamiona s prikolicom.

Pri kraju četvrte decenije života odlučila se pridružiti svom suprugu Mladenu, koji već dvije i po godine vozi kamione evropskim autostradama, prenosi Dnevni avaz.

Slobodanka kaže da se sjedište firme za koju će voziti kamion nalazi u Mađarskoj. Kada položi još jedan ispit u Mađarskoj, pridružiće se mužu i formiraće dvojnu posadu jednog kamiona.

Voziće zajedno i naizmjenično na relacijama dugim i po nekoliko hiljada kilometara.

Slobodanka kaže da kod nje nema nikakve bojazni kada je u pitanju sjedanje za volan kamiona. Kaže da je od malih nogu željela voziti kamione. Nema izražen afinitet niti želju da vozi autobus, ali su joj kamioni, kako kaže, prirasli srcu.

Slobodanka ovom prilikom ističe i nesebičnu pomoć i znanje koje joj je tokom obuke prenio instruktor Miljan Trifković, koji joj je, dok je polagala vozački ispit za C-kategoriju, vožnja kamiona, detaljno objašnjavao kako treba postupati kada vozi kamion s prikolicom.

Vozački ispit za B-kategoriju položila sam 2000. Već sedamnaest godina sam na birou kao nezaposlena, a do sada, sa 37 godina života, imam svega oko dvije godine radnog staža. Moj suprug Mladen prije dvije i po godine je otišao u Evropu, da vozi kamione, te sam odlučila da mu se pridružim – kaže Slobodanka.

Imaju petnaestogodišnjeg sina, koji završava osnovnu školu. Slobodanka kaže da joj nije bilo lako donijeti ovakvu odluku.

Ne vidim da će na ovim našim prostorima doći do nekakvog poboljšanja stanja. Konkurisala sam više puta u velikim trgovinskim lancima, ali nisu me pozivali, čak ni na razgovor. Odlučila sam da prekratim višegodišnje muke. Prisiljena sam na ovaj korak, a bilo je i revolta koji sam godinama potiskivala u sebi – zaključuje Slobodanka.

Slobodanka kaže da će sin nastaviti školovanje u Bijeljini, ali, ako za njega ne bude posla nakon srednje škole, roditelji planiraju i njega povesti sa sobom, na evropske drumove.