Nakon 90 godina od zabrane službe Jevrejima, u njemačkoj vojsci služit će rabin

.

Tokom njemačkog lockdowna zbog Covida-19, rabin Zsolt Balla dobio je veliki broj pratitelja, održavajući molitve koje je prenosio uživo na Facebooku.

Sada, kad se zemlja počinje otvarati, on preuzima nezamisliv posao glavnog rabina njemačke vojske - prvi u gotovo 90 godina, otkako je Adolf Hitler 1930-ih protjerao Jevreje iz oružanih snaga.

Rabin, inače sin preživjelog Jevreja iz holokausta, se ponosno pridružio njemačkoj vojsci osam decenija nakon što su nacisti organizovali holokaust izuzetno je simboličan trenutak za jevrejsku zajednicu.

Balla će u ponedjeljak položiti zakletvu u sinagogi u Leipzigu, na istoku Njemačke. Zvaničnici se nadaju da će njegovo imenovanje naglasiti otvoreno i raznoliko lice modernih oružanih snaga zemlje, Bundeswehra.

Međutim, ovo se dešava u pozadini niza ekstremističkih skandala krajnje desnice u njemačkoj vojsci i policiji posljednjih godina, i usred rastućeg nivoa antisemitizma u cijeloj zemlji.

Prošle godine vojna elitna snaga komandosa - poznata kao KSK - djelimično je raspuštena nakon izvještaja u kojem je utvrđen ekstremizam krajnje desnice u njenim redovima, iako je ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer u utorak najavila da će reformirana jedinica nastaviti, uprkos pozivima na njezinu raspuštanje.

Odvojena elitna državna policijska jedinica - nazvana SEK - raspuštena je prošle sedmice nakon što se tvrdilo da su njeni službenici slavili naciste u internetskoj chat grupi.

"Mislim da bi svaka odgovorna osoba trebala biti zabrinuta zbog ovog pitanja", rekao je Balla (42) o ekstremizmu u njemačkim oružanim snagama.

Vojni rabini neće "riješiti svaki problem u roku od jedne sedmice", rekao je.

"Moramo raditi s vizijom budućnosti, kako želimo da njemačko društvo i Bundeswehr izgledaju za deset godina", dodao je Balla.

Balla će na kraju biti jedan od do 10 rabina koji će pružati pastoralnu zaštitu za oko 80 do 300 jevrejskih vojnika koji trenutno služe u Bundeswehru. Procjene se temelje na dobrovoljnim otkrivanjima.

Slično kao i hrišćanski kapelani, rabini će održavati vjerske službe i pružati savjete, otvorene za vojnike svih vjera, u onome za šta se Balla nada da će biti "dio etičkog obrazovanja svih vojnika u Bundeswehru". Trenutno su u njemačkoj vojsci katolički, protestantski i od ponedjeljka jevrejski kapelani.