NAKON DUŽE PAUZE Državni sud ponovo zakazuje suđenja za ratne zločine s velikim brojem optuženih

sud
Deset mjeseci od proglašenja pandemije koronavirusa, Sud Bosne i Hercegovine je ponovo počeo zakazivati suđenja s većim brojem optuženih za ratne zločine nakon što je u najvećoj sudnici postavio plastične pregrade, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Sutkinja Minka Kreho, predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, za BIRN BiH je kazala da su, uz pomoć Misije OSCE-a u BiH, postavljeni pleksiglasi i da je planirano da se u najvećoj sudnici zakazuju suđenja s velikim brojem optuženih.

Ona je naglasila da problem i dalje predstavlja to što je određeni broj osoba zaražen koronavirusom pa se čeka da one ozdrave.

“Ali uglavnom će biti suđenja i s većim brojem optuženih. U sudnici ‘šest’ su postavljeni pleksiglasi i mi smo tu sudnicu podijelili po sudskim vijećima i kad koje vijeće koje sudi u Odjelu za ratne zločine može zakazati suđenje u toj sudnici”, pojasnila je Kreho.

BIRN BiH je ranije pisao da će pandemija izazvana pojavom koronavirusa ostaviti posljedice i na brojne sudske postupke u Državnom sudu i drugim sudovima u Bosni i Hercegovini, gdje su suđenja u predmetima s više od pet optuženih obustavljena već šest mjeseci, zbog čega će posljedice snositi i porodice žrtava koje čekaju na pravdu.

Povratnik u Prijedor Fikret Bavčić, koji više od 20 godina traga za posmrtnim ostacima supruge, djece, majke te drugih članova porodice ubijenih u julu 1992. u Zecovima i koji je svjedočio u predmetu gdje je 13 osoba optuženo za zločine počinjene u ovom selu, rekao je da se i ranije trebalo pronaći rješenje za održavanje ročišta.

Kako je kazao, ključni svjedoci, očevici, umiru i sudski procesi ne idu onom dinamikom kojom bi trebali.

“Žrtve su više puta na to ukazivale, iz udruženja, imali smo primjedbu na sporost procesa procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine. I upravo iz tog razloga, što je sporo, padaju optužbe, odnosno oni koji su pravili zločine oslobađaju se zato što su ključni svjedoci umrli”, dodao je Bavčić.

Početkom pandemije koronavirusa Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je donijelo odluku o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u kojoj se naložilo odlaganje suđenja, što je zaustavilo i suđenja za ratne zločine pred Državnim sudom.

U junu 2020. godine, donošenjem odluke o popuštanju mjera počelo je zakazivanje pojedinih suđenja, ali se nisu mogla voditi suđenja s velikim brojem optuženih, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. U odluci je navedeno da se ročišta mogu organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijima u kojima je moguće obezbijediti adekvatnu fizičku distancu svih optuženih i ostalih učesnika u postupku.

Kreho je ranije za BIRN BiH objasnila da je to značilo da se suđenja sa više od šest optuženih ne mogu odvijati niti u najvećoj sudnici Državnog suda.

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi više od 15 predmeta koji imaju veći broj optuženih.

Naredne sedmice pred Sudom BiH zakazana su suđenja u četiri predmeta u kojima je za ratne zločine optuženo od osam do deset osoba.