Nakon gotovo 30 godina: Hoće li policajci u HNK na sistematski pregled?

.
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) mogli bi uskoro proći sistematske preglede nakon gotovo tri desetljeća.

 

Informacije govore da je budžet za ovu namjenu već predviđen i bit će razmatran na sljedećoj sjednici Skupštine HNK. Ova odluka dolazi nakon tragedija koje su pogodile policijske redove, posebno nakon samoubistva policajke u Jablanici te ubistva u Tuzli, što je izazvalo šok i potrebu za temeljitim promjenama.

Prema Pravilniku MUP-a HNK, liječnički pregled policijskih kadeta se vrši prilikom prijema, ali su sistematski pregledi policijskih službenika bili zapostavljeni dugi niz godina.

Ovaj korak prema redovnim medicinskim provjerama policijskog osoblja događa se nakon poziva iz federalnog Ministarstva unutarnjih poslova da se obavi liječnički pregled svih policijskih službenika Federalne uprave policije, s budžetom od 220.000 KM planiranim za tu namjenu u 2024. godini.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo, Admir Katica, također je najavio pridonošenje sredstava u budžetu kako bi svi zaposlenici MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije prošli sistematske preglede do kraja godine. Osim toga, ministar Katica će zahtijevati dosljednu primjenu Pravilnika o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika.

Ove najave odražavaju odgovornost institucija prema zdravlju svojih policijskih službenika i ukazuju na potrebu za redovitim medicinskim pregledima kako bi se osigurala optimalna zdravstvena skrb i održala sigurnost u društvu.