Nakon hapšenja direktora oglasio se koledž u Bihaću

Zamjenik direktora Richmond Park College Bihać Nermin Efendić oglasio se saopćenjem povodom jučerašnjeg hapšenje direktora ove obrazovne institucije Fatiha Keskina koji je odveden u Imigracion centar gdje ga čeka deportacija.

- "Učenici, roditelji učenika i članovi nastavnog kolektiva Richmond Park School šokirani su činom lišavanja slobode direktora škole u Bihaću. Naime, direktor škole Fatih Keskin koji tu funkciju obavlja od 2014. godine pozvan je u ponedjeljak (2. decembar) telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-sanskog kantona što je on i učinio. Nakon razgovora kojeg je obavio u službenim prostorijama Ministarstva iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavog tima, direktor, muž i otac dvoje djece službenim vozilom u pratnji službenih lica odveden je u nepoznatom pravcu. Nije mu omogućeno da se javi advokatu. Kada se sljedeći put javio rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici", naveo je Efendić.

- "Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu. Sada, kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i Kanton suočeni sa teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred našim očima naš kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u Kantonu i pripremiti naše buduće generacije za izazove koji su pred njima", ističe Efendić.

Dalje navodi da ovakav tretman MUP-a USK i Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima koji su se oglušili o njihove pozive da objasne o čemu se radi smatraju neprihvatljivim i poniženjem za učenike i njihove roditelje, za cijeli kolektiv i n porodicu profesora i direktora Fatiha Keskina. Kazali su da od predstavnika države očekuju zaštitu.