Četiri dana nakon izbora Istanbul je grad paralelnih stvarnosti

Istanbul je trenutno grad paralelnih stvarnosti. Naime, po okončanju izbora predstavnici AK partije i CHP-a proglašavaju se pobjednicima, a rat se nastavlja i putem medija i društvenih mreža

U nekoliko navrata na konferencijama za štampu, ali i na svom Twitter profilu, Ekrem Imamoglu iz opozicione stranke CHP je kategorično navodio da je novi gradonačelnik Istanbula.

Međutim, širom grada vladajuća AK partija postavila je plakate na kojima se zahvaljuje građanima što su glasali za njih i doveli ih do pobjede, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan i kandidat Binali Yildirim također su zahvalili Istanbulu na pobjedi.

AK partija, koja je i dalje vodeća u Turskoj, osporila je rezultate izbora u Istanbulu i naredila je ponovno prebrojavanje listića. Isto tako, ova stranka je izgubila u glavnom gradu Ankari, ali i u Izmiru. Iz AK partije su također osporili pobjedu CHP-a u Ankari, prenosi BBC.

Predsjednik Erdogan, čini se, nije spreman da olako digne ruke od Istanbula, od ekonomske sile Turske i njegovog rodnog grada koji je on sam nekada vodio kao gradonačelnik.

"To nije pristojno ponašanje. Imamo rezultate izbora i znamo ko je na čelu", prokomentirao je Ekrem Imamoglu plakate AK partije koji su postavljeni neposredno nakon izbora.

Iz AK partije su kazali da su nevažeći glasovi na svim biračkim mjestima ugrozili izborni rezultat, a ovaj izborni ciklus su nazvali najvećom mrljom u turskoj demokratskoj historiji.

"Sve do jučer je vladajuća stranka tvrdila da Turska ima najvjerodostojniji sistem glasanja i uvijek su ga hvalili. Milion ljudi je bilo na dužnosti na biračkim mjestima te noći. Da je bilo ikakvih sumnjivih aktivnosti, oni bi to zabilježili i napravili bi pismeni izveštaj, to je zvanična procedura ovdje. Jedino objašnjenje koje imam jeste da oni pronalaze izgovore za svoj neuspjeh", dodao je Imamoglu.

Gubitak Ankare, Istanbula i nekoliko drugih gradova ozbiljan je udarac Erdoganu i mogao bi biti prekretnica nakon 16 godina njegove vladavine. Nakon što su Imamoglua na jednoj press konferenciji upitali hoće li se kandidirati za mjesto predsjednika Turske na narednim općim izborima, on je kroz smijeh rekao da to samo Bog zna.