Nakon Komisije, Tegeltija iduće sedmice na Predstavničkom domu

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da imenuje Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Tegeltija je preporuku dobio sa osam glasova za, a šest protiv.

Većinu pitanja na temu programa reformi postavila je opozicija, Konkretne odgovore nisu dobili, jer kako je kazao Tegeltija dokument koji je deblokirao formiranje vlasti je dobar, ali ga nije vidio.

Tegeltija je izbjegao odgovor i na pitanje o NATO putu BiH, reformama koje očekuje Ministarstvo odbrane. Kazao je i kako je njegov prioritet ekonomija i ono što je po Ustavu i zakonu definirano kao nadležnost Vijeća ministara. Dodao i kako odluke NSRS nisu obavezujuće za Vijeće ministara, kasnije će pojasniti, ali jesu za njega.

Upravo ignoriranje ključnih pitanja bila su razlog zbog čega su Sasa Magazinović i Branislav Borenović bili protiv izbora Tegeltije, zajedno sa još četiri člana.

Na teška pitanja kandidat za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara odgovaraće i naredne sedmice na sjednici Predstavničkg doma Parlamentarne skupštine gdje će se zastupnici konačno izjasniti o njegovom imenovanju.