Nakon obilnih padavina u većem dijelu BiH stabilizirano stanje

Obilne padavine uzrokovale su brojne probleme bh. građanima u pojedinim dijelovima naše države.

Prema informacijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na području općine Doboj Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Jaka kiša na ovom području dovela je do izlijevaja potoka i riječica na puteve, usljed čega je angažovana putna mehanzacija na čišćenju nanosa koji su ostali nakon prestanka padavina. 

U općini Srebrenik je došlo do izlijevanja rijeke Tinje koja je poplavila priobalno poljoprivredno zemljište, a zbog obilnih padavina je došlo i do blagog porasta vodostaja na području Srednjobosanskog kantona.

Iz Federalne uprave civilne zaštite kažu da je na području općine Maglaj, u području mjesnih zajednica Bijela Ploča i Jablanica, poplavljeno je oko 50 kuća. 

"Usljed jake vodene mase došlo je do plavljenja puta Moševac - Liješnica, dok je na području mjesne zajednica Ošve zabilježeno klizište", naveli su.

Nevrijeme je uzrokovalo probleme i mještanima općine Zavidovići gdje je uslijed obilnih padavina došlo do začepljenja odvoda i propusta, pa su vatrogasci tokom čitave noći intervenisali, ispumpavali vodu iz zgrada, kuća i poslovnih prostora.

Vatrogasci su intervenisali i u Kaknju, na području mjesta Kraljeva Sutjeska gdje se rijeka Bukovica izlila u neznatnoj mjeri.

Nakon obilnih padavina u općini Banovići došlo je do pomjeranja mosta u Behranima. 

"Zbog oštećenja mosta navedeni zaseok oko desetak stambenih objekata ne koristi ovu lokalnu putnu komunikaciju, nego ide zaobilaznim makadamskim putem", saoopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog jakog grmljavinskog nevremena, bilo je više ispada na dalekovodima u Bihaću, Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu. Elektroenergetski sistem trenutno je stabilan.