Nakon odgode glasanja o Brexitu: May se savjetuje s Merkelovom

Britanska premijerka Theresa May sastat će se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora bit će zabrinutost britanskih zastupnika oko njezina sporazuma s Europskom unijom o izlasku Velike Britanije iz članstva, objavio je ured britanske premijerke.

May je u ponedjeljak iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos, kako to ocjenjuje Reuters, i priznajući da je suočena s porazom.

Osim s Merkel, May će se sastati i s drugim europskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma s Europskom unijom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija - od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

"Ako nastavimo i [u utorak] glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom. Stoga ćemo odgoditi glasanje kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament", rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar.

Ne zna se kad će se ponovo glasati

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je njen glasnogovornik.

Vlada ne namjerava odgoditi Brexit, dodao je, niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

Priznajući da je suočena s porazom i s premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam.

On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a. 

Tusk sazvao samit o Brexitu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak u Bruxellesu summit posvećen Brexitu, ali i upozorio da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Europske unije.

"Odlučio sam sazvati summit o Brexitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i sigurnosne stavke, ali smo spremni razgovarati o načinu olakšanja britanske ratifikacije", naveo je Tusk u poruci na Twitteru nakon objave o odgodi glasanja britanskog parlamenta o Brexitu.

"Razgovarat ćemo i o stanju naše pripremljenosti u slučaju scenarija nepostizanja sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je Tusk, prenosi AFP.

Tusk se želi savjetovati sa čelnicima 27 europskih zemalja nakon odluke britanske premijerke Therese May da odgodi glasanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Europske unije.