Nakon seksualnog zlostavljanja djevojčice: Osuđene uposlenice Doma za nezbrinutu djecu

Home

Nakon seksualnog zlostavljanja djevojčice: Osuđene uposlenice Doma za nezbrinutu djecu


Propustile da vrše nadzor nad štićenicima, te da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu.

Prvostepenom presudom Općinskog suda Tuzla Begzada Selimović (41) iz Banovića, Muamera Mumić (42), Enisa Lišić (58) i Amra Fajić (36) iz Tuzle, zaposlenice JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, osuđene su na kazne zatvora u trajanju od po tri mjeseca. Istom presudom kako je potvrđeno iz Tužilaštva TK-a, izrečena im je i mjera zabrane vršenja poziva ili funkcije u periodu od tri godine.

- Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnicu protiv četiri odgovorne osobe iz Javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi. Optužnicom im se na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog ponašanja, navode iz Tužilaštva.

Nadalje dodaju da su navedene uposlenice Doma nesavjesnim radom u službi, i pored saznanja da su u tom periodu devetogodišnju djevojčicu seksualno zlostavljala dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima, a da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu.

 

(Izvor. Oslobođenje.ba)

Objavio: Wed, 24/05/2017 - 12:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top