Nakon serije razornih eksplozija Bejrut pogodile nasilne demonstracija: Ulice poprište sukoba, za sve krive Vladu (VIDEO)

Bejrut
Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gdje su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih

 

Nakon snažnih eksplozija koje su pogodile Bejrut i odnijele živote najmanje 137 osoba uslijedili su nasilni protesti protiv vlade na ulicama libanske prijestolnice na kojima su se demonstranti sukobili sa sigurnosnim snagama.

Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gdje su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih, prenosi BBC.

Nezadovoljne građane glavnog grada naljutila je činjenica da je teške eksplozije prouzrokovalo gotovo tri hiljade amonijevog nitrata koji je nesigurno skladišten još od 2013. godine. Mnogi u Libanu kažu kako je vladina nepažnja dovela do eksplozija u Bejrutu u kojima je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno oko 5.000.

Eksplozije su uništile čitave četvrti u glavnom gradu, a brojne kuće i preduzeća sada su tek ruševine. Još uvijek se traga za desetinama ljudi za koje se vjeruje da su ostali zaglavljeni u ruševinama.

Libanska državna novinska agencija javila je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage koju je ove sedmice najavila vlada.

Video možete pogledati i OVDJE