Hrvatski general: Nakon što se završi u Siriji, izbit će novi rat na Balkanu

Predsjednik Generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac, u intervjuu za portal direktno.hr izjavio je, među ostalim, da bi na Balkanu mogao početi novi ratni sukob.

Na pitanje vjeruje li da postoji realna mogućnost da bi Hrvatska mogla biti napadnuta, Miljavac je odgovorio: “Osobno vjerujem da Hrvatska direktno neće biti napadnuta, ali ako se stvari na ovim prostorima zakompliciraju, a imamo neke podatke iz jedne istočne države da kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu, u jednom širem kontekstu može se dogoditi da ratni vihor prijeđe granice”.

Koliko je realno da dođe do nekog novog rata na Balkanu? Sagovornici s kojima smo o tome razgovarali slažu se u jednom - incidenata će na području Balkana biti, ali otvorenog sukoba zasigurno ne.

Bivši šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, general Mate Laušić, kaže kako ne vjeruje da postoji realna opasnost od novog sukoba.

“Uvijek će postojati napetosti, tenzije ili diplomatski sporovi kakav je ovaj sa Srbijom, ali da bi se mogao dogoditi neki otvoreni sukob na Balkanu, ne vjerujem. Ako bi došlo do toga, to je onda sukob u Europi. Hrvatska je članica EU i NATO-a, partneri smo SAD-a, tako da smatram da takva opasnost ne postoji”, rekao je Laušić.

Ministar obrane Damir Krstičević, koji često spominje ugrožavanja, hibridne ratove i odbranu, jučer nije želio razgovarati na tu temu.

“Nemam komentara. U Đakovu sam, na obilježavanju godišnjice Treće gardijske brigade i to mi je prioritet”, rekao je kratko Krstičević.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ne smatra da bi moglo doći do novog otvorenog sukoba na Balkanu.