Nakon vatre voda iselila pacijente iz kantonalne bolnice u Bihaću

Kiša koja je padala proteklih dana pričinila je štetu na nedavno otvorenom Odjelu hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a razlog je nekvalitetno urađen krov, koji je propustio vodu, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima Hajrudina Halilovića, zamjenika direktora bolnice, bili su prisiljeni pacijente iz pet bolničkih soba premjestiti sprat niže zbog toga što je voda prošla kroz plafon i bočne zidove, prenosi Hayat.ba.

Odmah smo pozvali firmu koja je radila krovnu konstrukciju i rekli su nam kako je vjetar podigao dio krova, a potom je kiša uradila svoje. Nadamo se da će šteta što prije biti sanirana kako bi se normalizovao rad, jer sada radimo u znatno otežanim uslovima. Trenutno čistimo i sušimo prostorije i očekujemo da se stanje normalizuje za dva do tri dana – kazao je Halilović za “Nezavisne”.

Inače, radovi na obnovi pomenutog odjela, koji je uništen u katastrofalnom požaru koji je pogodio ovu zdravstvenu ustanovu prije više od šest godina, okončani su prije nešto više od dvije sedmice i on je potom svečano otvoren.

Prije toga, operativni zahvati su vršeni u improvizovanim uslovima, na Odjelu neurologije, koji je privremeno bio prilagođen tim potrebama. Međutim, neki sofisticiraniji zahvati, zbog svoje složenosti i neadekvatnih uslova, nisu se mogli obavljati u Kantonalnoj bolnici, već su se pacijenti slali u Tuzlu ili Sarajevo.

U rekonstrukciju Odjela hirurgije uloženo je nešto više od 1,5 miliona maraka, a sredstva su osigurali grad Bihać i Vlada Unsko-sanskog kantona, dok je do sada u cjelokupunu obnovu Kantonalne bolnice, prema procjenama, uloženo više od tri miliona maraka.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kaže kako dugoročno planiraju uspostavljanje odjela koji bi vremenom prerasli u centar za pružanje tercijarnih zdravstvenih usluga, kao što je invazivna kardiologija, zbog čega se pacijenti iz ovog kantona sada šalju u druge kliničke centre u državi.

Za ove projekte nemamo dovoljno vlastitih sredstava i plan je da ih pokušamo realizirati kroz neku vrstu javno-privatnog partnerstva – kazao je on.

Podsjećamo, u noći između 25. i 26. jula 2013. godine požar je zahvatio potkrovlje ove zdravstvene ustanove te se potom proširio na najznačajnije odjele: operacijske sale, laboratoriju, mikrobiologiju, radiologiju, dječju hirurgiju, kompletnu dijagnostiku i abdominalnu hirurgiju.

Nakon što je požar uništio više odjela i pričinio znatnu štetu, bolnica je radila s dosta poteškoća i znatno umanjenim kapacitetima, što se često odražavalo i na nivo pruženih zdravstvenih usluga. Do danas nije ponuđen nijedan zvaničan rezultat istrage o uzrocima požara, tako da i dalje ostaje nepoznanica zbog čega je izgorjela Kantonalna bolnica.