Nakon večere kod Sattlera, Izetbegović, Dodik i Čović rezidenciju napustili bez izjava

asd
Nakon večere u rezidenciji šefa Delegacije Evropske unije Johanna Sattlera, održane u čast komesara EU Olivera Varhelyia, trojica bh. političkih lidera nisu bili raspoloženi za izjave.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon izlaska iz rezidencije kazao kako će sve izjave novinarima dati sam povjerenik Varhelyi. Milorad Dodik na konstataciju novinara da čekaju dva sata za izjave, odbrusio je "zahvalite Evropskoj uniji".

Novinari više sreće nisu imali ni s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, i on je samo pričekao automobil i otišao bez poruke medijima.

Kako se spekulira na stolu su bile brojne političke teme, od deblokade državnih institucija do izborene reforme.

Komesar Varhelyi danas je nakon niza sastanaka u Sarajevu i Banjoj Luci kazao da će BiH ostati bez značajne finansijske pomoći ukoliko se blokada državnih institucija nastavi, direktno sugerirajući glavnu temu današnjih razgovora.

"Dozvolite mi da na samom početku naglasim vrlo jasnu i kredibilnu perspektivu BiH. U tom kontekstu su poduzeti vrlo važni koraci, uključujući i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što otprilike predstavlja neku zacrtanu mapu puta budućeg članstva BiH u EU. Naglasio bih da postoji i puno toga što tek treba da bude urađeno", rekao je on.