Nakon više od 15 godina čiste se skladišta: Počinje uništavanje oduzetih vozila

U naredna tri mjeseca bit će uništeno 889 vozila koja su uskladištena u Sarajevu i Mostaru.

Od 2.703 vozila koja su pravosnažno oduzeta i koja su predviđena za uništavanje, 889 bit će uništeno u narednih 30 dana. Nakon više od 15 godina, koliko su se nalazila po skladištima širom BiH, i ovo je napredak.

Rok 15 dana

Uprava za indirektno oporezivanje BiH odabrala ja najpovoljnijeg ponuđača za uništavanje putničkih motornih vozila koja su godinama stajala uskladištena širom Bosne i Hercegovine, a koja su bila oduzeta zbog carinskog prekršaja. Ugovor je dobila kompanija „MZ Company“ iz Mostara.

- Radi se o 460 vozila koja se nalaze u Regionalnom centru UIO u Mostaru i 429 vozila u Regionalnom centru u Sarajevu. To bi trebalo početi za petnaestak dana - rekao je za „Avaz“ Ratko Kovačević, portparol UIO.

Tehnički uvjeti

UIO će formirati i dvije komisije koje će pratiti primopredaju i uništavanje vozila. Tako će cijeli proces biti javan i transparentan, te neće postojati mogućnost zloupotrebe.

- U pripremi je i novi tender za odabir najpovoljinh ponuđača i za uništavanja motornih vozila koja se nalaze u regionalnim centrima UIO u Banjoj Luci i Tuzli. Vozila se trebaju uništiti zato što nikad nisu, a ni sada ne ispunjavaju uvjete za uvoz u carinsko područje BiH i za daljnju prodaju – objasnio je Kovačević.

Kad su bila uvezena, vozila su bila starija od sedam godina, što je i bila prepreka za legalan uvoz. Nakon toga su na snagu stupili zakonski propisi prema kojima je bilo obavezno da vozila ispune minimalne tehničke uvjete homologacije prije registracije vozila, što opet nije ispunjeno.

Prepravljeni brojevi šasije

Među vozilima koja će u staro gvožđe su i ona kojima su prepravljeni brojevi šasije i motora, te vozila na kojima su izvršeni prekršaji ili kaznena djela. 

Vozila su uglavnom oduzeta od 2.000 godine pa do danas.