Nakon više od 25 godina vrtić Bulbul će otvoriti vrata 2021.

asd
Kada počne sa radom, vrtić će moći primiti 100 mališana sa Hrida, Jarčedola, Širokače, Bistrika...

Poslije više od 25 godina konačno se sanira vrtić Bulbul na Bistriku koji je potpuno devastiran tokom agresije. Rekonstrukcijom objekta i puštanjem u rad ove odgojno-obrazovne ustanove oko 100 mališana imat će priliku da pohađa vrtić, što je od izuzetnog značaja za građane, imajući u vidu nedostatak kapaciteta sa kojim se odavno suočava JU Djeca Sarajeva. Rekonstrukcija objekta počela je sredinom augusta, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Kapacitet
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, te predstavnikom izvođača radova i nadzornog organa obišao je radove.
- Ovaj objekat će mnogo značiti građanima koji nisu mogli dobiti mjesto za svoju djecu u javnim vrtićima zbog nedostatka kapaciteta, a tu u prvom redu mislim na stanovnike Bistrika, Hrida, Jarčedola, Širokače, Toka-Džeke i Mjedenice. Krenuli smo iz temelja sa njegovom obnovom i nadam se na proljeće sljedeće godine da će vrtić biti stavljen u funkciju, kazao je Hadžibajrić.
Vesna Halebić, u ime nadzornog organa, istakla je da je najvažniji dio posla već završen, a to je učvršćivanje objekta čeličnim konstrukcijama.

Projekat realizuju Općina Stari Grad i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a

- Kada je objekat konstruktivno učvršćen da ne bi slučajno došlo do pomjeranja, počeli su radovi na potpornim zidovima oko objekta koje treba ojačati. Bitno je da uradimo što više potpornih zidova dok su povoljni vremenski uslovi da bi se omogućila izgradnja dječijeg igrališta u dvorištu, pojasnila je Halebić.
Na objektu svakodnevno radi 30 uposlenika, a kako je potvrdio Edin Hadžić, šef gradilišta, pored već spomenutih radova sanira se i ravni krov.

Krov
- Trenutno radimo na ravnom krovu da riješimo taj dio prije zime. Što se tiče stolarije, ona je 90 posto postavljena. Radimo i na malterisanju objekta i skidamo glazuru, a postavit će se i novi slojevi poda, izjavio je Hadžić.
Rekonstrukcijom su obuhvaćeni svi arhitektonski i građevinski radovi, ugradnja novih vodovodnih i elektroinstalacija, sanacija enterijera i vanjsko uređenje, kao i utopljavanje fasade i izgradnja dječijeg igrališta. Vrijednost ovog projekta je 964.000 KM, a realizuje se preko općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Izvor: