Nana Fata Orlović: Molila bih ove političare da malo propuste ovu djecu što fakultete završavaju i što su pametna

asd
U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak je održana svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je dodijeljena Povelja Tuzlanskog kantona Fati Orlović

Riječ je o najvećem priznanju koje se dodjeljuje za poseban i izuzetan doprinos u raznim sferama života u TK. Bosanska heroina, simbol neustrašivosti i istrajnosti, simbol pobjede, nana Fata je i danas, kao i uvijek, bila inspiracija.

˝Ovo je naša Bosna i Hercegovina, nemamo druge. Ko hoće neka pristupi i voli je, a ko neće neka ide dalje. Volim svoju Bosnu i Hercegovnu, volim svoj narod. Boljeg naroda nema. Molila bi ove političare da malo propuste ovu djecu što fakultete završavaju i što su pametna. Fina su nam djeca. Išla sam u sve države, ali uvijek znam ko je Bosanac. Samo malo političari trebaju da propuste ovu omladinu. Neka nas malo omladina vodi i radi˝, izjavila je nana Fata, prenosi Tip.ba.

Podsjećamo, Orlović  je vodila pravnu bitku da se iz njenog dvorišta ukloni crkva koju je Srpska pravoslavna crkva potpuno bespravno sagradila 1996. godine.Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke, a kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.To je ispoštovano 5. juna ove godine, kada je crkva nakon toliko dugo vremena uklonjena iz dvorišta nane Fate.

˝Dodijeli smo najveće priznanje Tuzlanskog kantona ženi koja je svojom odlučnošću i borbom za svoja prava svima nama može održati lekciju kako se voli i čuva svoja rodna gruda. Takve primjere trebamo slijediti i ne gubiti nadu da se jakim zalaganjem i odlučnošću može postići mnogo. Makar malim postupnim koracima moguće je izvesti nas iz ove ali i iz svih budućih kriza i učiniti sve da Bosna i Hercegovina napreduje˝, istakao je predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić (SDP).

Izvor: