Napadač na Floridi usmrtio djevojku, novinara i 9-godišnjakinju, motiv nepoznat

policija
Naoružani napadač u centralnoj Floridi u srijedu je ubio ženu, vratio se na mjesto zločina i ubio TV novinara koji je izvještavao o toj smrti, a potom i devetogodišnju djevojčicu, te je nakon toga uhapšen, objavile su lokalne vlasti.

 

Osumnjičenik – također optužen za ranjavanje majke od stradale djevojčice i jednog od novinarovih kolega – priveden je u srijedu poslijepodne, saopšteno je iz šerifovog ureda, čime je okončan val nasilja koji se protegao na nekoliko sati u četvrti zapadno od Orlanda.

“Niko u našoj zajednici – ni majka, ni devetogodišnjakinja, (i) sigurno ne novinari – ne bi trebali postati žrtva oružanog nasilja u našoj zajednici”, rekao je šerif okruga Orange John Mina na konferenciji za novinare o detaljima hapšenja osumnjičenika.

“Stvarno ne znamo što je bilo u glavi ovog osumnjičenika”, kazao je Mina, dodavši kako se nada da će u nekom trenutku razgovarati o tome koji su bili njegovi motivi.

Osumnjičenik, Keith Melvin Moses, 19, zadržan je pod optužbom za ubistvo u prvoj pucnjavi u srijedu, a očekuje se da će biti optužen i za ostale, rekao je Mina.

U prvoj pucnjavi, koja je prijavljena oko 11 sati u srijedu, ubijena je žena u 20-im godinama u vozilu u ulici Hialeah u okrugu Orange. Vjeruje se da je ta žena poznanica osumnjičenog, kazao je Mina.

Kasnije istog dana, nakon što je vozilo odvučeno, napadač se vratio u to područje i pucao na dva novinara Spectrum News 13 – reportera i fotografa – koji su izvještavali o ubistvu žene. Jedan od novinara je preminuo, dok je drugi podvrgnut bolničkom tretmanu u kritičnom stanju.

Nakon što su novinari upucani, osumnjičeni je zatim ušao u kuću u obližnjoj ulici i pucao na majku i njenu 9-godišnju kćer, rekao je šerif. Oboje su prebačeni u bolnicu, gdje je dijete preminulo, a majka je bila u kritičnom stanju u srijedu navečer, saopštile su vlasti.

“Ne znamo zašto je ušao u tu kuću”, rekao je šerif.

Istražitelji također ispituju je li osumnjičenik znao da su zaposlenici Spectrum News 13 članovi medija.

Dužnosnici su rekli kako vjeruju da Moses nije imao nikakve veze s novinarima ili majkom i njezinom kćeri.

Vlasti u srijedu nisu objavile imena ubijenih i ranjenih.