Napadi koji su potresli BiH: Od dizanja uzrak policijske stanice, ubistva vojnika i policajaca do pucanja po Ambasadi SAD

Gotovo da nema dana kada se u medijima ne može pročitati vijest o nekom terorističkom napadu koji se dogodio u svijetu.

Iako naša zemlja važi kao jedna od sigurnijih, ipak i BiH je u nekoliko navrata pogodila ova pošast. 

Prvi poslijeratni napad u BiH dogodio se u septembru 1997. godine u Mostaru kada je aktivirana auto-bomba. Tom prilikom je povrijeđeno 29 osoba, među kojima su bila i tri policajca.

Strava kod Konjica

Naknadnom istragom je utvrđeno da iza ovog napada stoje Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski.

Također, vjerski motiviran napad dogodio se selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine kada je Muamer Topalović, na Badnje veče upao u kuću porodice Anđelić. Tom prilikom je zvjerski ubio oca, majku i kćerku, a teško ranio sina.

Na suđenju je priznao da je zločine počinio zbog fanatizma, a dobio je zatvorsku kaznu od 35 godina.

Krajem 2008. godine u Vitezu u prodajnom centru FIS je aktivirana eksplozivna naprava, a tom prilikom je stradala jedna, a povrijeđeno šest osoba.

Najteži teroristički napad dogodio se u junu 2010. godine u Bugojnu, kada je grupa radikala postavila eksploziv u policijsku stanicu. Tom prilikom je poginuo jedan policajac, a šest osoba je zadobilo povrede. 

Zbog ovog stravičnog napada glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević. On je 2015. godine osuđen drugostepenom preusdom na 35 godina zatvora.

Glavni grad Bosne i Hercegovine je potresao teroristički napad iz 2011. godine kada je Mevlid Jašarević, pripadnik vehabijskog pokreta pucao na Ambasadu SAD.

Tom prilikom ranjen je jedan policajac. Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora.

U aprilu 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Stradali policajci i vojnici

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je okarakteriziran kao teroristički akt.

Dana 18. novembra 2015. godine u sarajevskom naselju Rajlovac ubijena su dva pripadnika Oružanih snaga BiH. Radi se o vojnicima Arminu Salkiću i Nedeljku Radiću, prenosi Avaz .

Na njih je pucao Enes Omeragić, koji je također ranio još tri osobe. Nakon što su ga pripadnici Specijalne jedinice opkolili, Omeragić je izvršio samoubistvo.

SIPA i Tužilaštvo BiH su također ovaj čin okarkterizirali kao terorizam.