Napadnut načelnik općine Gornji Vakuf: Ikan letvom nasrnuo na Seada

Načelnik općine Gornji Vakuf/Uskoplje Sead Čaušević napadnut je jučer, a povodom ovog incidenta oglasili su se saopćenjem iz Općine.

“9. maja 2019. godine u popodnevnim satima (oko 13:30) u Gornjem Vakufu/Uskoplju, na lokaciji parkinga industrijske zone u Batuškom lugu bb, fizički je napadnut načelnik općine Gornji Vakuf/Uskoplje Sead Čaušević.

Uz verbalno vrijeđanje, psovke i prijetnje smrću, drvenim predmetom dužine oko jedan metar koji je držao u ruci napad je izvršio Salih Kasumović zvani Ikan. Na svu sreću, posljedice nije bilo jer je napadača spriječio u njegovim namjerama gospodin Fale Husein, građevinski inspektor, koji se nalazio zajedno sa općinskim načelnikom, kao i sugrađanin Saudin Trkić, koji je kasnije došao i pokušao smiriti imenovanog – saopćeno je iz Općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

Kako je rečeno, ovo je drugi put da je načelnik prilikom obavljanja dužnosti u posljednjih godinu bude napadnut od iste osobe na javnom mjestu, čime je bila ugrožena njegova lična sigurnost.

– Ovakvim postupcima, zastrašivanjima i napadima na načelnika napadaju se institucije općine koje obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH, FBiH, Srednjobosanskog kantona, Statutom Općine i drugim propisima koji su dati u nadležnost lokalnoj zajednici. Zato od nadležnih policijskih i pravosudnih organa tražimo da se aktivno uključe i provedu sve zakonske radnje i postupke protiv imenovanog kako bi spriječili daljnje ugrožavanje sigurnosti institucija i građana ove općine, kao i neželjene posljedice do kojih bi moglo doći – saopćeno je iz Općine Gornji Vakuf/Uskoplje.