Naređena psihijatrijska procjena napadača na Novom Zelandu

Australac koji je optužen za ubistvo 50 ljudi u džamijama na Novom Zelandu morat će proći mentalno testiranje.

Na kratkom saslušanju u Chirstchurchu u petak, sudija Cameron Mander naredio je da Brenton Tarrant prođe psihijatarsku procjenu kako bi se utvrdila njegova sposobnost da prisustvuje suđenju. Tarrant nije bio fizički prisutan na saslušanju, nego se javio videolinkom iz zatvora u Aucklandu. 

Ovaj 28-godišnjak, koji je za sebe rekao da je bijeli supremacista, sjedio je mirno sa bezizražajnim licem, u odnosu na njegovo prvo pojavljivanje na sudu kada se zlobno smješkao novinarima i pokazivao geste bijelih nacionalnista. 

Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv Tarranta, koji je prvobitno optužen za ubistvo, ali sudija je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva.

Mander nije naveo imena 39 preživjelih, kako bi ih zaštitio. Galerija u sudnici bila je puna preživjelih, dvoje njih u kolicima, kao i članovima porodice žrtava. 

'Normalan korak'

Za mnoge to je bio prvi pogled na čovjeka koji je optužen za maskr. Tarrantu nije bilo omogućeno da se izjasni o krivici a ostat će u zatvoru do sljedećeg saslušanja na sudu 14. juna. Sudija nije odredio početak datuma suđenja. 

Obučen u sivu zatvorsku majicu sa rukama u lisicama, Tarrant je povremeno okretao glavu na jednu stranu dok je slušao sudiju kako govori. 

Tarrant je otpustio advokata kojeg mu je dodijelio sud, rekavši da će se sam predstavljati. Međutim, na saslušanju u petak predstavljala su ga dvojica advokata. 

Shane Tait, član pravnog tima Tarranta, rekao je da ja zabrinut zbog objavljivanja vijesti da bi procjena Tarrantovog mentalnog zdravlja mogla utjecati na suđenje. 

Međutim, Mander je rekao da je procjena mentalnog zdravlja "u potpunosti normalan, regularan korak koji se poduzima u ovoj fazi procesa", prenosi  Al Jazeera.

Najduža kazna

Ako ga proglase krivim, Tarrant se suočava sa zatvorskom kaznom bez uvjetnog puštanja, što se nikada nije prije desilo na Novom Zelandu. 

U ovoj zemlji ne postoji smrtna kazna, a najduža presuđena kazna bez mogućnosti uvjetnog suđenja bila je 30 godina. 

Nakon saslušanja, žrtve i njihove porodice imale su privatni sastanak u sudnici. Neki su bili veoma emocionalni kada su napuštali zgradu. 

Yama Nabi, čiji je otac Haji Daouda Nabija bio među ubijenima u džamiji Noor, rekao je da je za njega važno da bude na sudu. 

Opisujući ubicu kao "kukavicu", Yama je rekao da želi pravdu.