Narkotici ne biraju dob: Dječak od 12 godina kao najmlađi ovisnik o kokainu

.

U Bosni i Hercegovini narkotici postaju sveprisutni, dostupniji, i jeftiniji, a zabrinjavajući trend pokazuje da konzumenti postaju sve mlađi, s najmlađim ovisnikom o kokainu starim samo 12 godina. Iako je narkomanija među adolescentima prisutna već duže vrijeme, ovakvi slučajevi ukazuju na hitnu potrebu suočavanja s problemom.

Na Klinici za psihijatriju u Banja Luci zabilježen je slučaj dvanaestogodišnjeg ovisnika o kokainu, što stručnjaci povezuju s prekomjernom dostupnosti droge, nedostatkom nadzora, te slobodnim vremenom mladih.

Policija je suočena s učestalom konzumacijom marihuane, speeda, i kokaina među adolescentima. Lokacije poput dječjih igrališta, izletišta, i klubova postaju mjesta gdje se mladi okupljaju kako bi konzumirali narkotike. Policija često provodi racije u ugostiteljskim objektima i vozilima, pronalazeći narkotike.

Ekstazi i amfetamini preuzimaju primat nad heroinom, a dostupnost i cijena igraju ključnu ulogu u popularnosti ovih supstanci. Cijene droga u BiH su pristupačne, s gramom marihuane po cijeni od 10 maraka, a gram kokaina od 150 do 200 KM.

Situacija izaziva zabrinutost, a u društvu gdje su hedonizam i konzumerizam naglašeni, odgoj se nameće kao ključna prevencija. Državni organi i zajednica suočavaju se s izazovom suočavanja s narkomanijom, dok društvene mreže često nekritički prikazuju drogu kao dio privlačnog načina života.

Trgovina narkoticima na Zapadnom Balkanu procvjetava, a regija se nalazi na raskrižju glavnih ruta trgovine kanabisom, kokainom, heroinom i sintetičkim drogama. Iako je tema narkomanije često izbjegavana u društvu, trgovci drogom profitiraju od ilegalnog poslovanja.