Narodna skupština RS-a vanredno o Pelješkom mostu

Milorad Dodik se usprotivio pokretanju spora s Hrvatskom o gradnji Pelješkog mosta te se pozvao na vitalni entitetski interes.

Prijedlog za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, za koji se većinom glasova odlučilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, bit će na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska koja će biti održana u četvrtak, prenosi Aljazeera.

Parlamentarni kolegij je time prihvatio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

On se usprotivio prijedlogu svojih kolega u bh. Predsjedništvu Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se pokrene spor s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta te se pozvao na "vitalni entitetski interes".

Ugovor o gradnji mosta na Savi

"Kao član [Predsjedništva Bosne i Hercegovine] iz reda srpskog naroda, potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i objasniću Narodnoj skupštini RS-a zašto to nije dobro. U danu kada smo, poslije deset godina, potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi [kod Gradiške] usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče", kazao je Dodik.

Smatra kako nije pametno da Bosna i Hercegovina "na taj način ulazi u konflikt sa Hrvatskom" te napominje kako je njegov prijedlog bio da se "napravi sveobuhvatni sporazum o granici".

Primijetio je kako su se Džaferović i Komšić "fokusirali na problem gradnje Pelješkog mosta".

"Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata sa kojima bi imali probleme u tom pogledu", poručio je Dodik.

Džaferović je objasnio je da su usvojenim zaključcima pozvali Hrvatsku na obustavljanje radova na izgradnji Pelješkog mosta i rješavanje svih otvorenih pitanja razgovorom.

Bosna i Hercegovina ima pravo na pristup otvorenom moru, podsjetio je on.

"Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja, kako je predviđeno međunarodnom konvencijom. Ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora", kazao je Džaferović.

BiH ne traži ništa što nije njeno

Prenio je i Dodikovo neslaganje s predloženim zaključcima i pokretanje procedure zaštite vitalnog entitetskog interesa.

"Ukoliko u Narodnoj skupštini RS-a dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen. U suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u zaključku", pojasnio je Džaferović.

Poručio je da Bosna i Hercegovina "ne traži ništa što nije njeno" te smatra da i "interes RS-a treba biti da Bosna i Hercegovina ima neometan pristup otvorenom moru, u skladu s  Konvencijom o pravu mora Ujedinjenih naroda".