Narušavanje javnog reda i mira te četiri saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši

.
Danas malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme

 

 U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti zbog stravičnih ubistava koja su se nedavno desila u Gradačcu. Dvije entitetske vlade odvojeno su donijele odluke o tome da srijeda, 16. august bude proglašen Danom žalosti, dok je Brčko distrikt Dan žalosti obilježio 14. augusta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, održanoj telefonskim putem, donijela Odluku za prostor Federacije Bosne i Hercegovine prije dva dana, a isto to uradila je i Vlada Republike Srpske. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine, kao i entitetskih obilježja, na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija. Danu žalosti potrebno je prilagoditi sve televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan.

Jedno narušavanje javnog reda i mira te četiri saobraćajne nezgode bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U nezgodama dva lica su lakše povrijeđena.

– Vatrogasci su imali mirna protekla 24h, rekao nam je dežurni Dizdarević.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 74 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Aida Dedić i Arnela Čokić.

– Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

– Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno, informišu jutros iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Stanje na putevima:

– Duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima, pojačan je intenzitet saobraćaja, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Napominjemo da je stanje na granicama promjenljivog inteziteta.

Brojne su dionice sa aktuelnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Ripač-Dubovsko, Bihać-Kamenica.

– Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjevernim, centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše ili kratkorajni pljusak. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 27 do 33 stepena.

Zadržat će se povoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji. Uz temperature koje će pretežno biti u okviru uobičajenih za ljetni period, većina populacije trebala bi se osjećati ugodnije. Hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba u prvom dijelu dana, u poslijepodnevnim satima poželjno je reducirati aktivnosti. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.