NAŠ BISER: Una regata još nije odgođena, na ljeto asfaltiranje puta do Štrbačkog buka i doček bh. turista

una
Nacionalni park Una je, prema procjenama, ove godine trebao zabilježiti povećanje broja turista od 30 posto u odnosu na 2019., da nije bilo pandemije Covid-19.

 

Prošla godina je bila do sada najuspješnija u svim segmentima rada Nacionalnog parka sa ostvarenih 120.000 turističkih posjeta. Međutim, sa pojavom koronavirusa područje Nacionalnog parka zatvoreno je za turističke posjete i zabranjene su sve vrste sportsko-rekreativnih aktivnosti, uključujući rafting i kajak, kao i sportski ribolov. 

Nedavna odluka Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite, kojom se ublažavaju određene mjere zabrana, omogućila je ponovno otvorenje Nacionalnog parka Una.  Za posjetioce koji će se morati pridržavati mjera koje su još na snazi, otvorene su zone Štrbački buk i Martin Brod.

O tome šta su uposlenici radili dok je bio park zatvoren za posjetioce i koji su dalji planovi za opstanak i razvoj Nacionalnog parka Una, za boljastrana.ba govorio je direktor Amarildo Mulić.

 Kako je počela ova godina za NP “Una”’?

– Početak 2020. godine,  tačnije mjeseci januar i februar, bili su izuzetno uspješni. U tom periodu zabilježen je povećan interes za posjete i od individualnih posjetilaca, i od organizatora putovanja, odnosno domaćih i inostranih turističkih agencija. U ovom periodu , bez obzira na to što su to za NP “Una” tzv. “mrtvi mjeseci” u kojima se, u praksi, ostvaruje minimalan broj turističkih posjeta zabilježeno je povećanje istih za 400 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2019. godine. Iako se radi o malom statističkom uzorku, ovo povećanje broja posjeta je bio veoma dobar indikator u vezi interesa za posjete Nacionalnom parku i da nije se desila pandemija, naše su procijene bile da bi ova godina bila najuspješnija od osnivanja Nacionalnog parka “Una”.

Kako je pandemija utjecala na rad Nacionalnog parka i uopće turizam u tom dijelu BiH?

-Zbog pandemije ova godina, s aspekta turizma u NP “Una”, ali i u cijeloj BiH i regionu je velika nepoznanica. Jedno je već sigurno, da je turizam u BiH doživio ekonomski “cunami” te da će ova grana privrede, koja je i najosjetljivija i prva na udaru u vremenima negativnih dešavanja bilo koje vrste, imati ozbiljnih problema u procesu  revitalizacije i da će za povratak turističke privrede na razinu prethodnih godina biti potrebno nekoliko godina uz kvalitetnu i snažnu podršku države i bankarskog sektora. Na osnovu podataka, činjenica i analiza  sigurno možemo već sad reći da je turizam kao privredna grana doživio krah i najveći udar ne samo u BiH, nego i na globalnoj razini, a prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za prvi kvartal 2020. godine koji govore o ogromnim gubicima ove grane privrede u svijetu, a koji su izraženi u milijardama  dolara.

Šta rade uposlenici Nacionalnog parka dok traje ova prisilna “mrtva sezona”?

-U ovom  periodu uposlenici NP “Una” ne miruju. Rade se analize, rebalansi, osmišljavaju budući programi za posjetioce, radimo promociju Nacionalnog parka u smislu promocije prirodnih i drugih vrijednosti ovog zaštićenog područja putem elektronskih medija i društvenih mreža. U području NP, uz primjenu propisanih mjera prevencije i higijene naša terenska, odnosno nadzornička služba čuvara prirode svakodnevno radi na kontroli, nadzoru, zaštiti, očuvanju prirodnih i drugih vrijednosti. Intenzivno se radi na održavanju i čišćenju područja Parka, posebno posjetilačkih zona Štrbački buk, Martin Brod i Kulen Vakuf, kao i neophodnim proljetnim popravkama šetnica, vidikovaca, turističke signalizacije, edukativnih i promotivnih tabli. Posebno smo angažirani na evidentiranju i daljem procesuiranju nelegalnih aktivnosti u zonama Parka. Najčešće nelegalne aktivnosti se odnose nelegalnu gradnju, koja je najviše zastupljena u zoni stroge zaštite Nacionalnog parka na lokalitetima uz rijeku Unu u mjestima Račić i Lohovo. Također, u manjoj mjeri imamo primjere nelegalne sječe šume, nedozvoljenog ribolova i  lova divljih životinja, ali kako Nacionalni park jača u svim segmentima rada, tako i ove aktivnosti se pojavljuju u manjem intenzitetu, a u narednom periodu nastojat ćemo, u suradnji sa drugim nadležnim institucijama, te vrste  nelagalnih aktivnosti smanjiti.

U kojoj je fazi projekt asfaltiranja pristupnog puta do Štrbačkog buka?

-Puno se zadnjih godina priča o potrebi modernizacije i asfaltiranja pristupnih puteva u Nacionalnom parku “Una” , a posebno pristupnog puta na relaciji Orašac – Ćelije – Štrbački buk. Radi se o makadamskom putu širine tri do četiri metra kojeg, od početka rada Nacionalnog parka, održavamo bez obzira na to što je on kategoriziran kao lokalni put i kao takav bi trebao biti u nadležnosti Grada.

Mi smo uradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju za modernizaciju i asfaltiranje ovoga putnog pravca, ali i projektnu dokumentaciju za drugi putni pravac koji ide od Ulaza broj 1. u Nacionalni park do zone vodopada Štrbački buk, a čija je ukupna dužina 14 km. Zahvaljujući našem osnivaču, Vladi Federacije BiH i našem resornom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, osigurana su namjenska sredstva za modernizaciju pristupnih puteva u području Nacionalnog parka u iznosu od 1.000.000,00 KM, a u skladu sa predračunom radova ova sredstva će biti dostatna za modernizaciju i asfaltiranje jedne faze pristupnog puta Orašac-Ćelije-Štrbački buk. Administrativna procedure je trajala skoro godinu i po dana, a krajem krajem decembra prošle godine izdato je odobrenje za građenje prve faze ovog pristupnog puta. A nakon završenog natječaja  prije 10 dana smo sa najpovoljnijim izvođačem radova potpisali Ugovor za realizaciju ovoga veoma značajnog projekta. Prva faza ovog pristupnog puta radit će se u dužini od 5.154 metra, širina puta je četiri metra, a ukupna ugovorena vrijednost radova sa uključenim PDV-om je 992.000,00 KM.

Postoje li neke otežavajuće okolnosti za realizaciju tog projekta?

-Pa, za početak radova na ovom projektu postoji jedan preduvjet, a on je vezan za realizaciju projekta izgradnje vodovoda na relaciji Orašac-Ćelije-Štrbački buk, a čiji je investitor Grad Bihać. Naime, trasa polaganja vodovodnih cijevi na spomenutoj relaciji projektnom dokumentacijom je predviđena da ide trasom postojećeg makadamskog puta koji je predmet projekta asfaltiranja. Imamo uvjeravanja iz Gradske uprave da će ovaj projekat izgradnje vodovoda započeti sa realizacijom početkom maja i poslije završetka izgradnje vodovoda odmah će se  krenuti i sa modernizacijom i asfaltiranjem prve faze pristupnog puta prema najatraktivnijoj lokaciji u Nacionalnom parku – vodopadu Štrbački buk. Dakle, prvo voda, pa tek onda asfalt.

Kakva je budućnost Nacionalnog parka „Una“ u ovim promijenjenim uslovima?

-Budućnost  Nacionalnog parka “Una” je veoma jasna i ona se zasniva na održivom razvoju cjelokupnog zaštićenog područja, održivom turizmu, ekološkom turizmu i poljoprivredi.  U ovakvim ekonomski limitiranim uvjetima rada osnovni zadatak, u ovoj godini i narednom periodu, bit će očuvanje likvidnosti i ekonomske stabilnosti preduzeća sa imperativom da zadržimo sve i jedno  radno mjesto, da uredno servisiramo svoje obaveze prema zaposlenicima, državi, dobavljačima , kao i da osiguramo svakodnevnu provedbu naše osnovne djelatnosti  u području Parka. U ovoj godini najviše ćemo se bazirati na bh. tržište, a u zavisnosti od toga kako se bude odvijala cjelokupna situacija u vezi s pandemijom reagirat ćemo prema tim tržištima, u sinhronizaciji sa našim partnerima iz turističkog sektora, sa najprikladnijim i efikasnim promotivnim kampanjama kako bi u što kraćem vremenskom periodu ova grana privrede doživjela oporavak, a Nacionalni park “Una” ponovo postao poželjna, sigurna i tražena destinacija na turističkim tržištima regije, Evrope i svijeta, te generator sveukupnog razvoja i perjanica sveukupne turističke ponude ovog dijela BiH.

Da li će tradicionalna manifestacija Una regata, koja bi ove godine trebala biti održana 48. put, biti odgođena?

-U ovom momentu ne mogu vam dati precizan odgovor vezan za održavanje 48. Internacionalne turističke Una regate. Još uvijek ovogodišnja regata stoji u opciji da ćemo je organizirati, a u ovisnosti o kretanju sveukupne  situacije u vezi pandemije izazvane korona virusom i konačnu odluku o tome ćemo donijeti krajem maja odnosno početkom juna.

Moram podsjetiti da JP NP “Una” od 2014. godine je uspješan organizator ovog specifičnog i značajnog tradicionalnog događaja i da je organizacija regate veoma zahtjevna specifična te za dobru i uspješnu organizaciju su potrebna, pored puno truda, rada, energije i koordinacije sa drugim bitnim partnerima , i značajna finansijska sredstva, a i u tom pogledu najveći teret u finansiranju posljednjih  šest regata je snosilo JP NP “UNA”, uz veliku podršku našeg osnivača Vlade Federacije BiH i resornog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te podršku Vlade USK, Općine Bosanska Krupa, Grada Bihaća i nekolicine sponzora. Nadamo se, ukoliko to prilike budu dozvoljavale, da ćemo ovogodišnju Una regatu održati uz realnu i nesebičnu podršku svih relevantnih aktera.