NAŠA STRANKA CAZIN: Nismo dio one većine koja se formira u ovom trenutku

Povodom najave o sutrašnjem formiranju vlasti na USK, oglasio se glavni odbor Naše stranke Cazin, čije saopštenje Vam prenosimo u cijelosti.

"Nakon medijskih najava o sutrašnjem formiranju vlasti na USK, a zbog podrške zastupnice Naše stranke formiranju najavljene većine, Glavni odbor Naše stranke Cazin se večeras sastao i raspravljao o aktuelnim pitanjima i problemima vezanim za formiranje iste. Nakon donešenih zaključaka odlučeno je da svoje stavove prenesemo i građanima koji su nas podržavali i na čiju podršku računamo i u narednom periodu.

Shodno tome, naglašavamo da je ovo saopćenje stav Gradskog odbora Naše stranke Cazin i ne predstavlja nikakav pritisak niti ucjenu. Jednostavno, to je stav osoba, okupljenih u našem odboru, a u vezi sa postizbornim periodom na USK i onim što mnogi nazivaju „pregovori o formiranju vlasti“. Međutim, tu nema ni pomena o programima, o budućnosti ovog prostora, ljudi, naše djece. Niti slova! Koplja se lome isključivo oko pozicije u vlasti, upravnim odborima i oko broja ruku uronjenih u budžetske stavke.

Od prvog dana mi zastupamo stav da je jedini mogući oblik učestvovanja u formiranju većine u Skupštini USK, formiranje tzv. lijevog bloka s partijama lijeve provinijencije i to isključivo na programskim principima.

Čini se da smo pogrešno razumjeli da to podrazumijeva usaglašavanje zajedničkih programskih ciljeva, definiranje mjera i rokova za iste, tačnije hodograma, sklapanje čvrstog sporazuma unutar bloka te isključivo blokovskog nastupa prema eventualnim partnerima. Tada bismo nastupali kao blok sa koncentrisanih sedam mandata koji bi diktirao uslove sklapanja budućih skupštinskih većina, Vlade Kantona i usmjeravanja njihove politike. Dakle, nisu nas interesirale pozicije i fotelje već jasan, zajednički program, iza kojeg bismo stali i pokušali ga realizirati, s potpunom odgovornosti za njegovu provedbu. Ovo je podrazumijevalo i izričit stav da bilo kakva podrška, bilo kojoj nacionalnoj stranci, niti SDA niti ASDA, ne dolazi u obzir.

Pregovarački tim je po ovlaštenju Regionalnog odbora par puta upućivao poziv DF-u i SDP-u na koje se oni na samom početku nisu ni odazivali. Kad su shvatili da im u svakom slučaju nedostaje ruku, onda su počeli uvažavati naše pozive, ali samo u tom kontekstu, kontekstu naše ruke. Ukratko, rukovodstva i jednih i drugih na umu imaju samo pozicije i nije ih briga za programska načela i ideološke postulate ljevice na kojoj se, navodno, nalaze.

Sklapanje lijevog bloka, nama u GO Cazin, je bio uslov svih uslova. Ukoliko shvatimo da se ne može formirati takav blok, predlagali smo da naša pozicija bude potpuno neutralna. Dakle, smatrali smo da treba pustiti one koji su dobili najveći broj glasova na ovom prostoru da sami formiraju vlast na bilo koji, njima prihvatljiv način, bez našeg učešća. Smatrali smo i smatramo da ni pod koju cjenu ne smijemo nekom dati bjanko legitimitet da vodi ovaj kanton u naredne 4 godine.

Svjesni smo šta neka neprincipjelna koalicija ili podrška politikama koje su nas i dovele u ovo katastrofalno stanje znači za budućnost Naše stranke na ovim prostorima. Pošto je u zadnjem momentu Regionalni odbor Naše stranke, podlegao pritiscima i skrpljenom većinom obećao podršku vladi koju bi činile ASDA i SDP (s napomenom da NS ne želi učešće u vlasti) mi nismo htjeli pogaziti naš svjetonazor, naša obećanja građanima i glasali smo protiv.

Napominjemo da je i naša cijenjena kolegica Šeherzada Delić odbila dati podršku ovakvoj odluci Regionalnog odbora. U skladu s ovim činjenucama želimo obavijestiti javnost da GO Naše stranke Cazin nije podržao ovu odluku i nismo dio one većine koja se formira u ovom trenutku.

Naglašavamo da GO Naše stranke Cazin nastavlja da djeluje na pozitivnim principima Naše stranke i njenih politika, bez aktivnog učešća u radu Regionalog odboru Zapad, sve do kongresa Naše stranke u aprilu naredne godine, kada se nadamo korjenitim promjenama u sastavu ovog tijela na našem kantonu i njegovom djelovanju.

Smatrali smo da je neophodno obrazložiti naš stav, zbog naših glasača i potencijalnih članova, ali i zbog cijele javnosti na USK, posebno u Cazinu.

I dalje držimo do toga da je OBRAZ SVETINJA!"