Nastavak kampanje "Zdravlje biraj, bicikliraj!"

Biciklijada je dio istoimene kampanje koju CEI Nahla Bihać realizira s ciljem promocije biciklizma i zdravog načina života u našem gradu te upućivanja apela nadležnima da je vrijeme da i Bihać dobije infrastrukturu koja će biciklistima olakšati i omogućiti sigurnu i ugodnu vožnju.
 
Kao prevozno sredstvo bicikl je potpuno neškodljiv po okoliš, a njegov pozitivan utjecaj na zdravlje je neupitan, zbog čega zemlje i gradovi širom svijeta značajan napor ulažu u promociju biciklizma i osiguravanje neophodne infrastrukture kako bi što više ljudi moglo uživati u njegovim blagodatima. Studije pokazuju da vožnja biciklom značajno smanjuje rizik od raka i bolesti srca. Zbog toga je broj biciklista u stalnom porastu, a prema procjenama, broj bicikala u svijetu u posljednjih deset godina je premašio milijardu!
 
Zemlja koja je vodeća u svijetu po procentu biciklista i korištenju bicikla kao prevoznog sredstva u svakodnevnom životu je Holandija, a slijede je Danska, Njemačka, Švedska, Norveška, Finska, Japan. U navedenim zemljama poseban primjer drugima daju javni službenici i političari, koji vrlo često na posao dolaze biciklima. 
 
Kampanjom „Zdravlje biraj, bicikliraj!“ posebno želimo motivirati žene da češće koriste bicikl, a sve nivoe vlasti podsjetiti na višestruke koristi koje gradu donosi izgradnja biciklističke infrastrukture i promocija vožnje biciklom za sve generacije. 
 
Tokom trajanja kampanje na Nahlinim društvenim mrežama moći ćete čitati odabrane zabavno-edukativne zanimljivosti o biciklizmu te zanimljive priče žena kojima je bicikl sastavni dio života, a iz našeg su grada. 
 
Prijaviti se možete OVDJE.
 
Centralni događaj kampanje „Zdravlje biraj, bicikliraj!“ je gradska biciklijada koja će se održati u nedjelju, 22. aprila 2018. 
Polazna tačka: zgrada CEI Nahla, Bosanskih šehida, II lijevi prilaz.
Predviđeno vrijeme prijava: 10.30 h. 
 
Predviđeno vrijeme starta: 11.00 h.
Ruta: Bosanskih šehida bb (ispred CEI „Nahla“) – Žrtava srebreničkog genocida – Ivana Frane Jukića – Darivalaca krvi – Mustafe Omerovića – Petog korpusa - Trg maršala Tita – Bosanske državnosti – Bedem – Aleja Alije Izetbegovića – Bihaćkih branilaca – Kasima Ćehajića – Jablanska ulica – Banjalučka – Hasan-paše Predojevića – Žrtava srebreničkog genocida – Bosanskih šehida bb (ispred CEI „Nahla“)
 
 
(CEI Nahla Bihać)