Nastavljaju se optužbe zbog stanja u Pazariću: Očito je novac otišao u privatne džepove

Federalni poslanici ne žele razmatrati pismo evropske komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić jučer je i zvanično smijenjen s pozicije koju je obnašao nešto više od sedam mjeseci. Salić je odmah sazvao konferenciju za medije na kojoj se obrušio na federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljaču te zatražio njegovu smjenu.

Natjerao me da šutim

“Kao odgovorno lice tražim smjenu Veska Drljače koji je najodgovorniji za stanje u Zavodu u Pazariću. Napravili su brutalnu grešku nad jetimima. Izvještaj Porezne uprave pokazuje da su našli 594.000 KM neplaćenog poreza, što znači da je neko sakrivao novac. Vesko Drljača je ministar četiri godine. Izvještaj iz 2018. je pokazao 200.000 razlike. To je sve on uradio. Natjerao me da šutim na Vladi, a da nisam progovorio na Parlamentu, ovaj kriminal bi bio prikriven”, izjavio je Salić.

On je rekao da je Drljača postavljao članove Upravnog odbora Zavoda Pazarić, koji su u ranijem mandatu počinili kriminal, koji danas smjenjuju njega, pri tome otkrivajući da je jedan od Drljačinih članova UO Zavoda dolazio na sjednice u alkoholiziranom stanju.

“Porezna uprava je napravila dobar posao. Očito je da je novac otišao u privatne džepove. Postoji sumnja da se i Drljači od tog novca napravilo kupatilo. To je sramota za naš narod. Takav čovjek nije dostojan da čuva Zavod u Pazariću, a kamoli šta drugo. Nije uplatio nijedan cent za sve ovo vrijeme. On direktno krije nešto. Moja smjena ništa ne znači, ja sam za tu djecu spreman sve da uradim”, naglasio je Salić.

Salić je na kraju kazao da mu je smjenom zabranjeno da danas govori na sjednici Parlamenta FBiH i da je Upravni odbor Zavoda Pazarić već jučer trebao postaviti novog vršitelja dužnosti direktora, “ali to neće učiniti, jer žele da moje ime provlače po Vladi FBiH”.

Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jučer je, uoči današnje tematske sjednice o Pazariću, odbila razmatranje pisma Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, koje je upućeno predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću, kao i Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH.

Guranje pod tepih

“Sramno i nedopustivo je odbijanje rasprave o pismu komesarke, tražit ću da sutra to Dom ispravi. Na današnjoj sjednici Komisije je još jednom pokazano loše lice aktuelne većine, odbijanjem da se razmotri pismo koje je povodom slučaja Pazarić uputila komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope”, kazao je jučer u saopćenju Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka.

Dodao je kako se sada postavlja pitanje da li se na ovaj način pod tepih što prije želi gurnuti mogući kriminal dosadašnjih upravljačkih struktura. Jučer smo zatražili komentar na izrečene optužbe i od ministra Drljače, ali odgovor nismo dobili.