Nastavljaju se pregovori o Izbornom zakonu, Izetbegović najavio mogućnost odgode izbora

.
Nakon pregovora i sastanka u Neumu krajem mjeseca januara, danas se nastavljaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona

U Sarajevu počinje još jedna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Neposredno prije početka sastanka, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović najavio je mogućnost odgađanja oktobarskih izbora.

Moguće je da se prolongiraju izbori ove godine planirani za oktobar. To bi podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora”, naglasivši da današnji razgovori nisu posljednji, te da će se o ovom još dugo razgovarati. Izetbegović smatra da je svima u cilju postizanje dogovora u čemu međunarodna zajednica izražava veliku podršku.

Nastavak razgovora domaćih političara o izmjenama Izbornog zakona BiH najavljen je za danas u 12.00 sati u Sarajevu, a organiziraju ga predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Radončić je prije početka sastanka o izmjenama Izbornog zakona BiH danas u Sarajevu izjavio novinarima da SDA i HDZ BiH pet ili šest godina neuspješno pregovaraju, te da su međunarodni posrednici i SDA tražili da se u te pregovore uključe probosanske stranka NiP, SBB BiH i NES.

 

Mi smo to, dodao je on, uradili na njihov zahtjev.

 

– Imamo dva-tri maksimalistička cilja. Hrvatski korpus ima maksimalističke zahtjeve u smislu da imaju stopostotne šanse da dobiju člana Predsjedništva BiH, da ne kažem iz HDZ-a. Imate i naše zahtjeve, neke, vezano za to da se reduciraju domovi naroda. Imate vjerovatno iskrene želje i prijatelja iz SDA da se ne promijeni Izborni zakon niti CIK BiH, pa da onda izbori budu kao i do sada, sa dosta manjkavosti i krađa i sigurnosti da će Bakir Izetbegović biti član Predsjedništva. Imate Željka Komšića koji ne razmišlja da možda treba da ode sa te funkcije. U takvoj situaciji mi danas pregovaramo – kazao je Radončić.

Dodao je da SBB BiH zanima “država, interes BiH, Bošnjaka i sva tri naroda”.

 

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

 

Očekuje se da će na današnjem sastaknu učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu – SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBBBiH