Nastavljene borbe oko Nagorno-Karabaha

nagorno
Azerbejdžanske vlasti navode kako su uništile značajnu količinu armenskog teškog naoružanja.

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je kako su borbe oko Nagorno-Karabaha nastavljene prethodnog dana i tokom noći u tri pravca zone sukoba, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

Prema saopćenju Ministarstva koje prenosi TASS, sukobi su nastavljeni različitim intenzitetom u pravcima Agder-Agdamski, Fizuli-Gadrut-Džebrailski i Gubadli-Žangilanski.

„Neprijatelj granatira odbrambene položaje azerbejdžanske vojske malokalibarskim oružjem, minibacačima i topovima“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su azerbejdžanske snage uništile značajnu količinu armenskog teškog naoružanja, pored ostalog dva tenka T-72, četiri BM-21 Grad raketna bacača i pet vozila.

Humanitarni prekid vatre

Iz Ministarstva navode kako azerbejdžanske trupe kontroliraju operativnu situaciju duž cijele linije fronta.

Armenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, ali su dvije države odmah počele optuživati jedna drugu za kršenje primirja, navode agencije.

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra nakon što su su se tokom ljeta azerbejdžanske i armenske snage sukobile na granici dvije države.