Nastavnica OŠ "Cazin I" Fatima Kličić predstavljala BiH na međunarodnom eTwinning seminaru

Home

Nastavnica OŠ "Cazin I" Fatima Kličić predstavljala BiH na međunarodnom eTwinning seminaru


Nastavnica OŠ "Cazin I" Fatima Kličić sudjelovala je na eTwinning međunarodnom seminaru pod nazivom "Aktivno učenje i podučavanje putem eTwinning-a", koji se održao od 26. do 28. aprila u Beogradu.

Na seminaru je sudjelovalo 80 nastavnika, predstavnika 17 zemalja Evrope, te samo tri nastavnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Šta je u stvari eTwinning?

eTwinning je zajednica škola u Evropi, platforma za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, profesore, direktore itd.), koji rade u školama i dječijim vrtićima evropskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dio najzanimljivije obrazovne zajednice u Evropi.

O seminaru

Cilj ovog seminara je bio da pruži priliku nastavnicima iz različitih zemalja da uče i diskutuju o aktivnoj nastavi i učenju kroz eTwinning projekte. Kroz umrežavanje i grupni rad nastavnici su imali priliku da stvore ideje za projekte koje će naknadno sprovesti u svom radu. Osim toga, nastavnici su imali priliku da pronađu partnere za K1/K2 projekte.

Kako je sve teklo?

Prvog dana, nakon pozdravnog govora organizatora seminara, gostima su se obratili gospođa Marcela Alzin – NSS Austria, gospođa Snježana Marković ispred Ministarstva obrazovanja Srbije i Jelena Joksimović ispred Filozofskog fakulteta Beograd. Govorilo se o važnosti informatičke pismenosti učenika i nastavnika, aktivnom učenju i značaju eTwinning-a, K1 i K2 projekata.

K1 i K2 projekti su dio Erasmus + projekta. Erasmus+ program je EU-a za podršku obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi. Njegovim proračunom od 14,7 milijardi eura omogućit će se više od 4 milijuna Europljana da se osposobljavaju, studiraju, volontiraju i stiču iskustva u inostranstvu.

Drugog dana se radilo na razvijanju projekata - kako započeti projekt, definiranje projektnih tema i planiranje projekta.

Nastavnica Fatima Kličić je ostvarila partnerstvo svoje škole sa školama iz Srbije, Poljske i Francuske. eTwinning projekat pod nazivom "Taste my country" započinje u septembru ove godine.
U večernjim satima domaćini su organizovali obilazak Beograda i večeru na Skadarliji.
Posljednjeg dana seminara su se registrirali svi projekti, ukupno njih 20. Seminar je u potpunosti ostvario svoje ciljeve, pokrenuti su novi projekti, upoznali se partneri i ostvarili kontakti za budućnost.

 

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 07/05/2017 - 20:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top