07 May

Nastavnica OŠ "Cazin I" Fatima Kličić predstavljala BiH na međunarodnom eTwinning seminaru

Nastavnica OŠ "Cazin I" Fatima Kličić sudjelovala je na eTwinning međunarodnom seminaru pod nazivom "Aktivno učenje i podučavanje putem eTwinning-a", koji se održao od 26. do 28. aprila u Beogradu.

Na seminaru je sudjelovalo 80 nastavnika, predstavnika 17 zemalja Evrope, te samo tri nastavnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Šta je u stvari eTwinning?

eTwinning je zajednica škola u Evropi, platforma za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, profesore, direktore itd.), koji rade u školama i dječijim vrtićima evropskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dio najzanimljivije obrazovne zajednice u Evropi.

O seminaru

Cilj ovog seminara je bio da pruži priliku nastavnicima iz različitih zemalja da uče i diskutuju o aktivnoj nastavi i učenju kroz eTwinning projekte. Kroz umrežavanje i grupni rad nastavnici su imali priliku da stvore ideje za projekte koje će naknadno sprovesti u svom radu. Osim toga, nastavnici su imali priliku da pronađu partnere za K1/K2 projekte.

Kako je sve teklo?

Prvog dana, nakon pozdravnog govora organizatora seminara, gostima su se obratili gospođa Marcela Alzin – NSS Austria, gospođa Snježana Marković ispred Ministarstva obrazovanja Srbije i Jelena Joksimović ispred Filozofskog fakulteta Beograd. Govorilo se o važnosti informatičke pismenosti učenika i nastavnika, aktivnom učenju i značaju eTwinning-a, K1 i K2 projekata.

K1 i K2 projekti su dio Erasmus + projekta. Erasmus+ program je EU-a za podršku obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi. Njegovim proračunom od 14,7 milijardi eura omogućit će se više od 4 milijuna Europljana da se osposobljavaju, studiraju, volontiraju i stiču iskustva u inostranstvu.

Drugog dana se radilo na razvijanju projekata - kako započeti projekt, definiranje projektnih tema i planiranje projekta.

Nastavnica Fatima Kličić je ostvarila partnerstvo svoje škole sa školama iz Srbije, Poljske i Francuske. eTwinning projekat pod nazivom "Taste my country" započinje u septembru ove godine.
U večernjim satima domaćini su organizovali obilazak Beograda i večeru na Skadarliji.
Posljednjeg dana seminara su se registrirali svi projekti, ukupno njih 20. Seminar je u potpunosti ostvario svoje ciljeve, pokrenuti su novi projekti, upoznali se partneri i ostvarili kontakti za budućnost.

 

 

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top