Nastavnici kukaju, a roditelji sretni

asd
Problem prosvjetara u RS-u su putovanja od škole do škole, dok im kolege u TK-u traže vizire umjesto maski

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a donijelo je prije mjesec odluku da će časovi u osnovnim školama trajati 20 umjesto 45 minuta, da će se odjeljenja dijeliti napola i da će nastavnici iste lekcije predavati prvo jednoj, a potom i drugoj polovini razreda. Međutim, predsjednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture RS-a Dragan Gnjatić kaže da Ministarstvo nije konsultovalo niti jednog nastavnika kada je donosilo ovu odluku.

Pravila igre
- Iako smo na zvaničnim pregovorima dogovorili da polovinom avgusta razgovaramo, iznesemo svoje stavove, čujemo mišljenje struke i mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda, učenika i roditelja, ali i mišljenje nastavnika, odnosno Sindikata nauke, obrazovanja i kulture, do tog sastanka nije došlo, kaže Gnjatić.
Vlada RS-a je, dodaje, na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo i preporuka Republičkog pedagoškog zavoda već donijela određena “pravila igre”. Sindikat je pred sam početak nove školske godine imao sastanak s predstavnicima Ministarstva, koji je trajao svega pola sata.

I nastavnici i djeca su obavezni prijaviti sve zdravstvene poteškoće i simptome koji mogu ukazivati čak i na obične viroze i prehlade

- Prošao je maltene cijeli mjesec. Obišao sam sigurno više od pedeset škola u RS-u. Problema je mnogo. Među najvećim je i onaj koji se odnosi na nastavnike koji rade u više škola. Njima radni dan počinje u šest ujutro. Oni iz kuće odlaze u šest sati ujutro, a dolaze u osam naveče, naglašava Gnjatić.
Veliki problem predstavlja i nadoknada u slučaju eventualne zaraze. Šta će se dogoditi ako nastavnik bude zaražen virusom korona? Gnjatić kaže kako se može desiti da se nastavnici zaraze van škole, ali može se desiti da i u školu neko od učenika “donese” virus.
 

- Hoće li nastavnici u tom slučaju dobiti nadoknadu? U slučaju da nastavnik ode na bolovanje, kako ćemo to regulisati? Treba da mu uzmemo 30 odsto od plate? Nema smisla. To možemo i trebamo tretirati kao povredu na radu. Tada naknada treba da bude 100 odsto. Međutim, propisi ne poznaju koronavirus i kažu da je naknada 70-90 odsto, ističe Gnjatić.
Tri sedmice od početka škole u Tuzlanskom kantonu već se pokazuju sve prednosti i mane novog načina organizovanja obaveznog obrazovanja. Već su evidentirani devet učenika i pet nastavnika sa simptomima Covid-19, ali nema opasnosti od daljeg širenja zaraze. Roditelji su, ipak, uglavnom sretni što su djeca sjela u školske klupe.
- Ja sam presretna, kćerka također. Online nastava je bila ok u vrijeme kad je sve bilo zatvoreno, ali sad mislim da ne bi imalo smisla nastavu ikako drugačije organizovati. Djeca su s vršnjacima, umjesto s nenama i djedovima, kazala nam je naša sagovornica M. G.
 

Nelogičnosti ima, poput one da nastava traje tek 20 minuta i djeca jedva stignu savladati jednu lekciju, a posebno besmislena praksa je podjela djece u dvije
grupe u situaciji kad u produženom boravku i po tridesetero djece bude u isto vrijeme na jednom mjestu.

Apel vlastima
S druge strane, velike poteškoće osjećaju i nastavnici, jer su obavezni održati i po pet ili šest časova u toku dana, neprestano noseći maske. Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja su s aktivima direktora škola uputili apel Ministarstvu obrazovanja TK-a, tražeći da se pokuša promijeniti aktuelna praksa.
- Imamo dosta pritužbi od nastavnika zbog činjenice da neprestano, po nekoliko sati u toku dana, pa čak i kad su na odmoru u zbornicama, moraju nositi maske. To je jako teško i za zdravog i mladog čovjeka, a da ne govorimo o ljudima koji su malo stariji i koji imaju možda problema s disanjem, s pritiskom i slično, kazao nam je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK-a, tražeći da se nastavnicima omogući nošenje vizira ili skidanje maski za vrijeme izlaganja gradiva.