Nastup BiH na svjetskoj izložbi Expo u UAE koštat će nas skoro 3,5 miliona KM: Ovo je plan

Expo
Svjetska izložba Expo 2020, koja se od 1. oktobra održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, trebala bi porezne obveznike u Bosni i Hercegovini koštati 3,38 miliona KM.

 

Nastup naše zemlje u Dubaiju organizira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a prema mišljenju revizije moguće ih je umanjiti za čak 887 hiljada KM.

Posebno je zanimljivo da ministarstvo kojim rukovodi SNSD-ov Staša Košarac planira angažirati i masno platiti angažman i Upravnog tima za pripremnu fazu od tri člana koji bi trebao koštati 35 hiljada KM, a tu je i direktor paviljona kojem je predviđen mjesečni honorar od tri hiljade KM ili ukupno 48.000 KM.

Izdašnije bi trebao biti plaćen glavni projektni menadžer i to 4.500 KM mjesečno.

Samo za troškove komunikacije i koordinacije misli se utrošiti 7.000 KM, a za osposobljavanje, opremanje i brendiranje poslovnog prostora 30.000 KM.

Tu su i neke stavke koje su vjerovatno jasne samo onima koji su pisali projekt kao što je - "Identifikacija prilika i kreiranje programa za poslovno umrežavanje zemlje izlagača i kompanija izlagača s ostalim zemljama" koji je težak 20 hiljada KM ili "Organizacija i kontinuirana logistika za prodajno mjesto na paviljonu" od čak 36 hiljada KM.

Ogromnih 120 hiljada KM predviđen je trošak angažmana lokalne agencije koja bi radila promociju BiH u UAE, a 100 hiljada troškovi marketing kampanje.

Svaka zemlja na Expou imat će svoj nacionalni dan, a organiziranje tih aktivnosti za našu zemlju koštat će više od 402 hiljade KM.

Expo 2020 zbog pandemije nije održan prošle godine, a predviđen je od 1. oktobra ove do 31. marta naredne. Učestvovat će 192 zemlje.

 

Foto: Expo 2020