NATO: Nastavljamo raditi sa EU na očuvanju stabilnosti u BiH

saf

- Posljednjih dana sve se više govori o eventualnom vetu Rusije na mandat EUFOR misije u BiH, što bi značilo povlačenje snaga EUFOR iz baze Butmir u Sarajevu. Nova odluka o EUFOR-u trebala bi biti donesena u novembru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. 

U Sarajevu djeluje NATO Štab, a iz sjedišta NATO-a u Briselu za Patriju potvrđeno da ostaje privržen Zapadnom Balkanu i nastavlja da promoviše sigurnost, stabilnost i saradnju u regionu, uključujući i preko štaba u Sarajevu, njihove kancelarije u Beogradu i njihove misije KFOR.

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te su posvećeni našem političkom dijalogu i praktičnoj saradnji sa zemljom. Također nastavljamo raditi s EU na očuvanju stabilnosti i promoviranju reformi u Bosni i Hercegovini i širem regionu Zapadnog Balkana", naveli su iz NATO-a. 

Na pitanje da li je NATO spreman preuzeti mandat za održavanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini u slučaju da se EUFOR mora povući te koji bi bio obim NATO trupa iz NATO-a su kazali da ne mogu komentarisati "hipotetička pitanja".