Naučnici očekuju da će koronavirus ostati u populaciji trajno

Korona
Od početka pandemije koronavirusa mijenjali se se stavovi naučnika o virusu. Vrlo su oprezni u procjenama kada će pandemija završiti i na koji način. Mišljenja su da će virus o(p)stati u populaciji.

 

Projekcije o pandemiji stručnjaka za zarazne bolesti sa Univerziteta Washington Chrisa Murraya se uvažavaju širom svijeta. Njegovo mišljenje o toku pandemije se promijenilo.

Prvobitno je očekivao da će učinkovite vakcine u kombinaciji sa ranije zaraženim osobama značiti stvaranje kolektivnog imuniteta. Međutim, prošlomjesečni rezultati ispitivanja vakcine u Južnoj Africi ne samo da su pokazali rapidno širenje sojeva virusa koji bi mogli smanjiti efektivnost vakcina, već i to da bi mogli ugroziti one koji imaju prirodni imunitet stečen zarazom.

Trenutno je posvećen izučavanju novih sojeva koronavirusa i njihove sposobnosti da izbjegnu utjecaj prirodnog imuniteta.

Naučnici, njih 18 s kojima je Reuters razgovarao imaju jedinstven stav. Nakon što je krajem prošle godine objavljeno da su dvije vakcine 95 posto efikasne, mnogi od njih su se nadali da će to značiti obuzdavanje virusa, slično kao što su se obuzdale ospice.

No, poručili su da su saznanja o sojevima iz Južne Afrike i Brazila smanjila optimizam. Sada vjeruju da će koronavirus biti endemski virus koji će kontinuirano cirkulisati među ljudima, te da će nastaviti stvarati zdravstvene probleme.

Njihova preporuka je da se i dalje poštuju epidemiološke mjere, kao što su nošenje zaštitne maske i izbjegavanje prostora na kojem se okuplja veći broj ljudi. To se posebno odnosi na one koji su u zdravstvenom riziku.

To preporučuje i Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Ali, pojedini naučnici ipak smatraju da je moguć pozitivniji ishod pandemije. Vakcine, koje su napravljene iznimno brzo, preveniraju mogućnost hospitalizacije i smrt, pa čak i u slučaju zaraze novim sojevima.

Sada se nastoji postići da vakcine budu što djelotvornije protiv različitih sojeva. S druge strane, naučnici su podsjetili da se još mnogo mora naučiti o sposobnosti imunološkog sistema da se bori protiv virusa.

Od početka ove godine broj zaraženih koronavirusom je smanjen širom svijeta. Kod onih koji su vakcinisani simptomi zaraze su blaži i smanjio se broj hospitaliziranih.

Murray očekuje da će se sojevi poput južnoafričkog i neki drugi nastaviti širiti. To bi za posljedicu ove zime moglo imati broj hospitaliziranih i preminulih osam puta veći od broja hospitaliziranih i preminulih od gripe.

Naučna mišljenja su utjecala na predikcije vlasti o tome kada će pandemija okončati. Pa tako američka vlast pretpostavlja da bi se povratak u normalan život mogao desiti krajem ljeta ili do Božića odnosno do marta sljedeće godine.

Čelnik programa za hitne programe Svjetske zdravstvene organizacije Michael Ryan smatra da će virus postati endemski i da neće, kako je rekao, nigdje otići.

Stručnjaci su podsjetili i na važnost da se što brže vakciniše što veći broj ljudi širom svijeta, kako bi se i onemogućilo veće širenje virusa, piše Reuters.