Naučnici otkrili antitijela koja blokiraju širenje koronavirusa

Antitijela
Naučnici su otkrili antitijela koja blokiraju koronavirus da uđe u naše ćelije, što je dugoočekivani "štit" za pacijente koji imaju težak oblik infekcije COVID-19, zarazne bolesti koju uzrokuje novi soj koronavirusa, SARS-CoV-2.

Iako ovo nije lijek niti vakcina, ovo je veliki i važan korak u razvoju borbe protiv ovog virusa.

"Ovo otkriće koje nam pokazuje da smo na dobrom putu da razvijemo lijek protiv COVID-a", kazao je virolog prof. Luka Čičin-Šain.

"U ponovljenim eksperimentima smo pokazali da je ovaj rezultat održiv", dodao je.

Prof. Čičin-Šain i njegov tim su analizirali šest hiljada različitih ljudskih antitijela i otkrili više od 750 koji zaustavljaju koronavirus i sprječavaju njegovo dalje širenje - kod već inficiranih pacijenata. Antitijela trenutno prolaze dodatna testiranja na kulture ćelija kako bi se smanjio njihov broj i pronašli najefektivniji u blokiranju infekcije. 

Treba biti jasan - ovi istraživači ne proizvode ni vakcinu, ni lijek, ali stvaraju potencijalno visoko efikasan tretman za teško oboljele pacijente koji se zasniva na principu pasivne imunizacije.

"Efekt je neposredan: antitijela odmah uklanjaju potencijal virusa", kazao je Stefan Dubel iz Tehničkog univerziteta Braunschweig.

Inače, tim, koji je sarađivao s biotech kompanijom Yumab, nada se da će klinička testiranja početi na jesen.