Naučnike zbunilo otkriće masovnog sahranjivanja žaba na lokalitetu iz željeznog doba

.

Foto: Mola / HeadlandInfrastructure

Arheolozi koji su radili u blizini željeznodobnog nasilja u blizini Kembridža bili su zbunjeni kada su otkrili ogromnu gomilu skeleta žaba. Zašto je više od 8.000 kostiju nagomilano i sačuvano je praistorijska misterija.

Svi ostaci su pronađeni u jednom jarku dugom 14 metara, tik uz mjesto kružne kuće iz željeznog doba na brdu Bar, gdje se nalazilo naselje u srednjem i kasnom željeznom dobu (400. pne-43. pne.).

Iako nije neobično pronaći kosti žaba na drevnim nalazištima, arheolozi su zbunjeni ogromnom količinom onih koji su otkopani na brdu Bar.

„Po mom iskustvu, uglavnom radeći na lokacijama iz Londona, nemamo toliko žaba. Izuzetno je imati toliko kostiju iz jednog jarka”, izjavila je za Observer Vicki Ewens, arheozoolog, specijalista za kosti drevnih životinja, iz Muzeja londonske arheologije.

Kako se radi prahistorija, teško je pronaći objašnjenje za ovoliki broj žaba na jednom mjestu. Ipak, poznato je da su stare civilizacije, uključujući Egipćane, Mezopotamce, Grke i Rimljane, sve žabu, između ostalih asocijacija, doživljavale kao simbol plodnosti.

Malo je vjerovatno da su ove vodozemce pojeli ljudi koji su živjeli u naselju. Arheolozi kažu da, iako postoje dokazi o konzumiranju vodozemaca u Britaniji koji datiraju iz kamenog doba, ove kosti nemaju posjekotine ili tragove opekotina. Međutim, ako su žabe kuhane, to možda ne bi ostavilo tragove.

Dokazi o ugljenisanom žitu pronađenom u blizini lokaliteta sugeriraju da su njegovi stanovnici prerađivali usjeve koji bi privukli štetočine poput buba i lisnih ušiju, za koje se zna da ih jedu žabe. Dakle, možda su žabe u to područje privukle obećanje hrane, sugeriraju arheolozi

Druga potencijalna objašnjenja uključuju "prahistorijsku tragediju žaba". Arheolozi kažu da je poznato da se žabe kreću u velikom broju u proljeće u potrazi za vodama za razmnožavanje i da su mogle pasti u jarak i ostati zarobljene.

Prema jednoj hipotezi, neobičan broj smrtnih slučajeva mogao bi biti uzrokovan i zimskim teškoćama. Dok se žabe koje hiberniraju ponekad skrivaju u blatu, ekstremna hladnoća ih može ubiti i možda su postale žrtve posebno teške zime.

Alternativno, možda su patile od bolesti, baš kao 1980-ih, kada je ranavirus opustošio britanske žabe.

Kosti vodozemaca bile su među ogromnim brojem nalaza, od artefakata do ljudskih ostataka, tokom oko 40 iskopavanja koja su obavljena između 2016. i 2018. godine na području koje se proteže na 234 hektara. Analize su još u toku, iako su iskopavanja sada završena, prenosi Guardian.