Navalni prekinuo štrajk glađu, kaže da je bio blizu smrti

Navalni
Vodeći kritičar Putina Aleksej Navalni, koji izdržava kaznu u ruskom zatvoru, prekinuo je štrajk glađu koji je trajao puna 24 dana, javio je Associated Press.

 

Informacija o prekidu štrajka glađu objavljena je na Navalnijevom službenom Instagram profilu koji navodi i njegovu izjavu.

"Liječnici, kojima potpuno vjerujem, jučer su javnost obavijestili o činjenici da smo postigli dovoljno i da mogu prekinuti štrajk glađu. Bit ću potpuno iskren, njihove riječi da testovi pokazuju kako 'za kratko vrijeme više neće biti nikoga koga bi mogli liječiti' činile su mi se vrijednima pažnje", objavio je tim Alekseja Navalnog na Instagramu.

Navalni je u objavi rekao kako će nastaviti tražiti da ga posjećuju liječnici koji ne dolaze iz ruskog zatvorskog sustava kako bi mu pomogli s gubitkom osjeta u rukama i nogama. 

Prijetili mu prisilnim hranjenjem

Podsjetimo, Navalni je 31. ožujka krenuo u štrajk glađu u znak prosvjeda protiv loših uvjeta i postupanja u zatvoru. Žalio se da ima herniju diska i gubitak osjeta u udovima te optužio zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

Na društvenim mrežama je rekao da samo pije vodu. Po njegovim riječima, prijetilo mu se prisilnim hranjenjem, opcijom koju imaju ruske vlasti ako zatvorenik prestane jesti.

Amerika zaprijetila Rusiji sankcijama ako Navalni umre

SAD je zaprijetio da će se Rusija suočiti s posljedicama ako on umre. 

Ruska državna povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova kazala je da su četiri liječnika izvan savezne agencije za zatvore posjetila Navalnog u utorak i da nisu utvrdili nikakve ozbiljne zdravstvene probleme. Rusija ističe da se s njime postupa kao i s bilo kojim drugim zatvorenikom.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava zatražili su od Moskve da dopusti da ga pregledaju liječnici u inozemstvu, smatrajući da mu je život u opasnosti i da ga se drži u "uvjetima koji bi mogli odgovarati mučenju".