Navalni premješten iz zatvora u Moskvi, pretpostavlja se da je u kaznenom logoru

nav
Advokat vodećeg ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog potvrdio je da je prebačen iz zatvora u Moskvi, ali da je za sada nepoznato na koju lokaciju.

Vadim Kobzev, advokat Navalnog, kazao je da je želio vidjeti svog klijenta, ali da mu je rečeno samo da je negdje premješten.

Kako je dodao, iako mu nije rečeno na kojem je mjestu, pretpostavlja se da je u kaznenom logoru.

Eva Merkačeva, članica moskovske javne komisije koja nadzire ljudska prava zatvorenika, također je naglasila da je izvjesno da je poslan u kazneni logor jer mu je sud potvrdio zatvorsku kaznu.

U početku nije bilo potvrde službenih vlasti.

"Činjenica da sada ne znamo gdje se nalazi i što mu se događa potvrđuje razmjere prijetnje", objavio je na Twitteru saveznik Navalnog Leonik Volkov koji živi u inostranstvu.

Advokati Navalnog vjeruju da bi mogao biti pušten u ljeto 2023. godine uz uračunavanje vremena provedenog u pritvoru i kućnom pritvoru.

Uslovna kazna od 3,5 godine pretvorena je u zatvorsku kaznu, prema odluci suda. Godina koju je Navalni već odslužio u kućnom pritvoru bit će uračunata u kaznu, što znači da će u zatvoru provesti još 2,5 godine.

Navalni je ranije osuđen zbog navodnog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine jer se oporavljao od trovanja u Njemačkoj.

Naime, on je prošlog ljeta otrovan nervnim agensom novičokom za kojeg krivi predsjednika Rusije Vladimira Putina. Iz Berlina, gdje se liječio, vratio se u Moskvu 17. januara kada je i uhapšen na aerodromu.

Osuđen je po hitnom postupku i ta njegova kazna zatvora se smatra politički motivisanom, piše BBC.