Navalni: U zatvoru mi ne daju spavati, noću me bude i do osam puta

.
RUSKI oporbeni čelnik Aleksej Navalni tvrdi da ga njegovi tamničari podvrgavaju mučenju tako da mu ne dozvoljavaju spavati, zbog čega se požalio zatvorskoj upravi.

"Čuvari mi uskraćuju spavanje, radi se de facto o obliku mučenja", napisao je Navalni u pismu, dodavši da ga čuvari po noći bude i do osam puta. Traži da mu se pruži medicinska njega.

 

Njegovi pristaše upozoravaju da mu se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršava.

 

Odvjetnica: Strahujem za njegov život

Njegova odvjetnica Olga Mihajlova rekla je da Navalni trpi jake bolove u leđima i desnoj nozi i da ona strahuje za njegov život. Potvrdila je da mu je u javnoj bolnici napravljena pretraga magnetskom rezonancom, no da još uvijek nije postavljena dijagnoza. Navalni zasad prima samo protuupalne lijekove i kreme, prema riječima odvjetnice Mihajlove.

Podsjetimo, Navalni je uhićen u siječnju čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica koje smatra politički motiviranim.

 

U veljači je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prevare iz 2014., nakon čega je odveden u kaznionicu u Pokrovu, 100 kilometara od Moskve. Njegovo uhićenje potaknulo je velike prosvjede diljem zemlje, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 uhićenja.