Navijači i građani protestuju u Mostaru zbog brutalnosti policije

Mostar
Pred sjedištem Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru građani su organizovali protestno okupljanje zbog brutalnosti policijskih službenika koji su u subotu navečer pretukli mladića pred ulazom u zgradu.

 

Nekoliko stotina navijača, ali i građana, ogorčeni ponašanjem policijskih službenika, traže ostavku ministara Slađana Bevande navodeći kako se brutalnost i bezakonje koji vladaju u HNK više ne može tolerirati među strukturama ljudi koji trebaju zakon provoditi.

Oni se nalaze ispred zgrade MUP-a, skandiraju "Smjena ministra" i "Mostarska policija, mito i korupcija".

Nakon što se video u kojem policajci brutalno premlaćuju mladića proširio putem medija i društvenih mreža policajci su suspendirani i slučaj istražuje kantonalno tužilaštvo.

Ovaj događaj izazvao je sablazan u javnosti te pokrenuo lavinu komentara, reakcija i osuda, jer za brutalnost policijskih službenika ne postoji opravdanje.

Policajci su mladića pretukli ispred ulaza zgrade u subotu u 23:05 sati.

Navodno je razlog premlaćivanja bio kršenja policijskog sata, a potom su mladića odveli u policijsku stanicu odakle je pušten nakon pisanja kazne, da bi mu tokom noći pozlilo zbog čega je morao potražiti pomoć ljekara.

Protest su organizovali građani putem društvenih mreža nakon što je video snimak o brutalnom premlaćivanju mladića postao viralan, te kazali kako je vrijeme da se brutalnost i bezakonje u strukturama policijskih službenika koji bi trebali poštovati zakon zaustavi.

Iako su policajci suspendirani te se putem javnim sredstava MUP HNK izvinio javnosti zbog situacije koje je vino izmakla kontroli, građani smatraju kako to nije dovoljno, te pozivaju ministra Bevandu da podnese ostavku, a nadležne organe da poslože strukture u policiji.

Podsjetimo da je HNK jedini kanton koji već godinama nema komesara policije jer se političke strukture ne mogu dogovoriti o izboru osobe za tu poziciju, zbog čega sve češće dolazi do situacija koje izmiču kontroli u provođenju zakona u HNK.