Naziru se pokušaji SDA da nastavi kontrolu nad FUP-om

Sve krize u radu Vlade FBiH nastale su zbog nastojanja ministara iz SDA i insistiranja premijera Fadila Novalića da samostalno odlučuje o pitanjima iz nadležnosti Vlade FBiH.

Shodno tome, premijer prekida sjednice kada ne može donijeti odluku po svojoj želji, a potom Vlada nastavlja rad na hitnim sjednicama, jer premijer ne želi riješiti pitanja koja su dovela do nesuglasica.

Imamo problem

Ističe to za „Avaz“ Edita Đapo (SBB), federalna ministrica okoliša i turizma, govoreći o odnosima u Vladi i aktuelnoj krizi u njenom radu.

Novalić odbija nastaviti sjednicu koju je prekinuo 13. marta zbog neslaganja s imenovanjima čelnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, iako su predloženi prvorangirani kandidati. Zakazuje hitne sjednice i na posljednje dvije nisu došli ministri iz HDZ-a BiH.

- Kada Vlada dobije listu najboljih kandidata, praksa je da se imenuje prvorangirani. Međutim, premijer najčešće misli drugačije, insistira na imenovanju drugih kandidata, uglavnom prema željama svoje stranke. Time svaka konkursna procedura gubi smisao. Deklarativno se svi politički subjekti zalažu za standarde i praksu EU. Ovakvo ponašanje premijera, koji bi trebao biti predvodnik u procesu približavanja EU, itekako nas udaljava od svega na šta smo se obavezali i čemu težimo kao društvo – ocjenjuje Đapo.

Dodala je da se ubrzo očekuje imenovanje direktora FUP-a, „a zna se da je stranka iz koje dolazi premijer godinama kontrolisala ovu instituciju i već se naziru pokušaji da se ta praksa nastavi“.

Na pitanje krši li Novalić propise, Đapo odgovara da je on, prema Ustavu i zakonu, dužan osigurati jedinstvo u radu Vlade FBiH.

- Ako ministri iz jednog konstitutivnog naroda imaju razlog da ne dolaze na sjednice, onda zaista imamo problem koji se reflektira na cijelu državu. Jer, ako Vlada ne zasjeda redovno i nema demokratski kapacitet da predstavlja sve građane i narode, rješava njihova životna pitanja, komunicira s Vladom RS i drugim nivoima vlast, onda to predstavlja svojevrsnu krizu – kaže Đapo.

Vrši selekciju

Dodaje da se hitne sjednice sazivaju u slučaju vanrednih situacija kao što su elementarne nepogode ili neka krizna stanja, a ne redovno svakog četvrtka, kako to prakticira Novalić.

- I na tim hitnim sjednicama premijer vrši selekciju onoga o čemu će Vlada raspravljati i odlučivati, umjesto da rješavamo pitanja od životne važnosti za građane – dodala je Đapo.

Presude se moraju provoditi

- Sudovi su utvrdili da su neke ranije vlade nezakonito reducirale prava državnih službenika i pripadnika policijskih snaga, i te su presude izvršne i moraju se provoditi bez izuzetaka - stav je ministrice Đapo o prijetnjama iz sindikata da će stupiti u štrajk i podnijeti krivične prijave s obzirom na to da Novalić insistira na obustavi isplata po njihovim tužbama.

Ona je dodala da posebno treba imati obzira prema „pripadnicima policije koji rizikuju život za našu sigurnost i miran san naše djece“.

- Svjedoci smo da policajci na radnom zadatku izgube život i zato se o njima ne smije misliti samo u takvim trenucima, već im treba omogućiti da svoj posao rade u najboljima tehničkim i materijalnim uvjetima te da svojim radom sebi i svojim porodicama omoguće život dostojan čovjeka – kaže Đapo.