NB: Građani ipak imaju najveću moć u BiH

Očit primjer da se problemi građana mogu riješiti i na način neformalnog samoorganiziranja, pokazuje rješavanje problema naselja Miševići i Gladno polje na razgraničenju općina Ilidža i Hadžići, navodi se u saopćenju za javnost Nezavisnog bloka.

„Kada se zvanično istupi prema organima vlasti, kada s pravom protestujete i istrajavate onda je moguće riješiti problme koje trenutni politički sistem servira u našim svakodnevnim životima. Ne postoji sila nepotizma i korupcije koja se može oduprijeti poštenoj namjeri i konkretnim aktivnostima. Građani su dva puta protestovali i izborili se za projekat izgradnje pješačke staze od Mostarskog raskršća prema TC Škafa, koji će se nastaviti dalje prema Rakovici", ističe Admir Mujanović, predsjednik Nezavisnog bloka Hadžići koji je predvodio građansku inicijativu za rješavanje problematike otpadnih voda na magistralnom putu M5 te dodaje

„Problem je bio višegodišnji i nesnošljiv. Ovo je svojevsna sramota vlasti da na regionalnom putu koji spaja glavni grad države i njen središnji dio, da potoci fekalije teku površinom asfalta. Da slika bude još jasnija, radi se o naseljenom mjestu u kojem veliki broj djece svakodnevno ide u školu, gdje postoji veliki broj privrednih subjekata u koje dolaze kako klijenti tako i poslovni partneri iz BiH i inostranstva, a javni gradski i prigradski saobraćaj su također frekventni.

Borba građana je dovela do toga da je riješen problem izlijevanja fekalnih voda na cestu, ali i da se radi pješačka staza prema Rakovici. Ovo pokazuje da građani ako hoće mogu sve i da su građani država. Država bez naroda ne može postojati. Grđani imaju najveću moć, što je pokazao ovaj primjer.

Apelujem na sve samosvjesne ljude da reaguju bez obzira na veličinu problema, da budu istrajni, da se organiziraju i istaknu one najsposobnije oko njih te da se koordinirano izbore za svoja prava.

Nažalost, u BiH je takvo stanje da se za pravo morate boriti iako to pravo sistem deklarativno propisuje. Treba imati na umu da država bez građana ne bi postojala, a budžetski korisnici ne bi primali plate da nije tih građana.“

Podsjećamo da stanovnici Miševića i Gladnog polja na dionici magistralnog puta M5 nisu dozvolili brukanje na svome pragu te da je kreiran krizni štab na čelu sa Admirom Mujanovićem. Tek nakon podnešenih krivičnih prijava za nesavjesno održavanje cesta ostvarena je konkrentna komunikacija sa nadležnima, ali je i riješen problem.


(Press služba NB)