Pacijenti s karcinomom štitne žlijezde ne bi morali ići u Sarajevo na liječenje

Izgradnja novog objekta nuklearne medicine u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) jedan je od projekata javno-privatnog partnerstva u ZDK, čija je realizacija planirana u naredne dvije godine.

Izgradnja novog objekta nuklearne medicine u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) jedan je od projekata javno-privatnog partnerstva u ZDK, čija je realizacija planirana u naredne dvije godine. Za ovaj projekt postoji idejno rješenje, a ukupna investicija koštala bi 10 miliona KM.

 Nove metode 

Odjel nuklearne medicine u KBZ-u trenutno je smješteno u objektu Odjela interne medicine s hemodijalizom, ali bez stacionarnog dijela. Kako nam je kazala Nejra Latić-Kermo, šefica Odjela nuklearne medicine, izgradnjom novog objekta pružila bi se brža i kvalitetnija usluga većem broju pacijenata uz primjenu novih metoda pretraga i hospitalnog liječenja.

- Novim objektom na adekvatan način bila bi riješena zaštita od jonizirajućeg zračenja pacijenata, osoblja i okoliša. Otvorili bismo i nekoliko bolesničkih soba za pacijente s karcinomom štitne žlijezde jer sada ti pacijenti idu na liječenje u druge kliničke centre – kaže Latić-Kermo.

Jedan od trenutnih problema predstavlja i gama kamera koja je stara više od 20 godina. Kako kaže Latić-Kermo, u novom objektu bio bi smješten i ovaj uređaj, čija je cijena trenutno oko milion KM.

Gama kamera

Gama kamere postaju standard za ove vrste liječenja i za nju nam treba novi prostor. Tom kamerom se snimaju štitna žlijezda, srce, bubrezi, skelet i drugi organi. Nabavkom ovog uređaja znatno bi nam bio olakšan rad i poboljšana dijagnostika bolesti – kaže Latić-Kermo.

 

Terapija boli

Pacijenti s karcinomom štitne žlijezde trenutno se ne mogu liječiti u Kantonalnoj bolnici Zenica i moraju ići u Sarajevo, gdje po nekoliko mjeseci čekaju samo krevet.

- Izgradnjom novog objekta nuklearne medicine, liječili bi se kao i do sada pacijenti s klasičnim oboljenjima štitne žlijezde, proširili bismo dijapazon dijagnostičkih pretraga, a liječili bi se i pacijenti s karcinomima štitne žlijezde. Također, imali bismo terapiju bola kod povreda zglobova kod sportista i hemofiličara. Pacijenti ne bi morali nigdje ići, a svoje usluge mogli bismo pružati i pacijentima iz drugih kantona – kaže Latić-Kermo.