Austrijske vjerske vođe: Ne povezivati terorizam s religijom

.
Populistički političari intenzivirali su antiislamsku retoriku od kako je naoružani napadač ubio četiri osobe u Beču.

U momentima dok su u porastu rasizam i diskriminacija prema muslimanima u Austriji, posebno nakon napada 2. novembra, vjerski poglavari u toj evropskoj državi upozoravaju državne vlasti da terorizam ne povezuju ni s jednom religijom.

Nakon zabrane hidžaba i vela te zabrane finansiranja vjerskih zajednica iz inostranstva, populistički političari intenzivirali su antiislamsku retoriku od kako je naoružani napadač ubio četiri osobe u glavnom gradu Beču.

Desničarski kancelar Sebastian Kurz najavio je, također, nove mjere prema kojima bi "politički islam" postao krivično djelo.

I muslimani su žrtve terora

Biskup Bernhard Heitz vjeruje da bi samo pravda mogla spriječiti terorizam i kako su antislamska osjećanja krajnje kontraproduktivna.

"Muslimanski predstavnici, baš kao i predstavnici drugih religija, ogradili su se od nedavnih napada u Parizu, Nici, Dresdenu i Beču. Retorika krajnje desnice i toleriranje antiislamskih osjećaja bilo bi kontraproduktivno", rekao je on za Anadoliju.

Naglasio je kako je od ogromnog značaja na svaki način graditi međusobno povjerenje među ljudima.

"Ideja praćenja određene grupe stanovništva, u ovom slučaju muslimanskog stanovništva Austrije, podrivala bi međusobno povjerenje među ljudima, socijalnu koheziju i mir te je stoga neprihvatljiva za sve nas."

Imam Ramazan Demir, koji već duži niz godina radi s muslimanima koji se nalaze u zatvorima u Austriji, kazao je da se terorizam i nasilje ne mogu povezati s bilo kojom vjerom ili etničkom grupom, ističući, također, da "djela nasilja počinjena u ime islama" uglavnom štete muslimanima.

"Među žrtvama terorističkog napada u Beču bio je i musliman. Teroristi ne prave razliku kada se radi o ubijanju", rekao je on i istakao kako nedovoljno jasno definirani koncept "političkog islama" izaziva zabrinutost među više od 500.000 članova muslimanske zajednice u Austriji.

'Politički islam', nije jasno definiran

"Zabrinuti su hoće li im se ograničiti prava i slobode", kazao je ovaj imam.

Glavni rabin Schlomo Hofmeister izjavio je kako je napad u Beču bio pokušaj da se nanese šteta vrijednostima poput tolerancije, povjerenja i jedinstva, upozoravajući da bi zabuna oko onoga šta zaista predstavlja "politički islam" mogla dovesti do diskriminacije prema vjernicima.

"Svi razumiju nešto drugo iz koncepta 'politički islam', jer nije jasno definiran", rekao je Hofmeister te dodao da je vrlo važno jasno definirati svaki koncept, posebno kada je u pitanju religija.

"Prije svega, pojam je potrebno objasniti. 'Politički islam' kao pojam i islam kao religija moraju se jasno razlikovati", zaključio je rabin.