„Ne sheraj nasilje, nego lijepu riječ“ poručuju iz Prve osnovne škole Velika Kladuša

.
Učenici Prve osnovne škole Velika Kladuša u okviru projekta „Servisno učenja“ radili su na sve učestalijem problemu nasilja putem društvenih mreža. Bili su uključeni učenici nižih i viših razreda, koji su kroz časove redovne nastave, kreativne i edukativne radionice učili šta je nasilje, koji su najčešći uzroci i posljedice nasilja, te kako ga prevenirati.

Radili su i istraživanje u kojem su građani istakli da je sve više prisutan govor mržnje i dijeljenje nasilnih sadržaja na društvenim mrežama, posebno među mlađom populacijom. Alma Filipović Husović, pedagogica u školi.

U sklopu projekta „Servisno učenje“ koje se inače drugi put realizira u Prvoj osnovnoj školi Vijeće učenika izradilo je i promotivni video clip i postere koje su polijepili po gradu, a u kojima su poručili da nasilje nije izbor.

Glavna tema i poruka projekta bila je ne „Ne sheraj nasilje, nego lijepu riječ“. Članice Vijeća učenika Hana Bilić, Ema Nezirević i Nadija Mujanović.

Projekt “Servisnog učenje” za školsku 2021/22. godinu sa temom „Ne sheraj nasilje, nego lijepu riječ“ okončan je šetnjom kroz grad sa koje su učenici širili poruke mira, tolerancije i ljubavi. „Želimo grad bez nasilja!“ poručili su učenici Prve osnovne škole