Analiza: Ne ubija potres, nego loš plafon

pot

 

Vedran Zubić: Uvijek nam je neko drugi kriv

Zemljotres koji je jučer pogodio područje Crne Gore dobrano je zatresao i BiH, a najjače se osjetio oko Bileće

Snažan zemljotres magnitude 5,4 prema Richteru zatresao je jutros područje Crne Gore, ali se uveliko osjetio i u Bosni Hercegovini. Prema podacima EMSC-a, epicentar je bio na 72 kilometra od Podgorice i 28 kilometara od Nikšića.

Materijalna šteta

Zemljotres se osjetio širom BiH, Srbije i u Dalmaciji. Samo osam minuta kasnije, drugi zemljotres, jačine 3,1 stepen, pogodio je područje između Gacka i Nevesinja. Treći udar, snage 3,1, dogodio se u 4.30, s epicentrom između Bileće i Nikšića.

Zemljotres se u BiH, prema riječima struke, najjače osjetio oko Bileće. Za sada nema informacija o ozlijeđenim osobama i velikoj materijalnoj šteti. Zamjenik načelnika Opštine Bileća Nikola Bajović za Oslobođenje kaže da su ekipe Civilne zaštite na terenu i skupljaju podatke o nastaloj materijalnoj šteti, te će za koji dan imati kompletnu sliku. Dodao je da djeca u Bileći nisu išla u školu.

“Pratit ćemo situaciju i moram reći da, po nalogu Ministarstva za školstvo, naši učenici ne idu u školu zbog mjera opreza”, kazao je Bajović.

U opštini Gacko su neki mještani prijavili da su im zidovi na kućama ispucali usljed jačine zemljotresa. Održan je i sastanak Opštinskog štaba Civilne zaštite sa načelnikom Gacka koji je pozvao stanovništvo na oprez. Spomenuto je da su na područnoj osnovnoj školi bila manja oštećenja, odron stijene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta. Međutim, istaknuto je da nema razloga za paniku, a ekipe su na terenu i sumiraju štetu. Zasad je srećom prošlo bez žrtava, ali ima li razloga za bojazan od daljeg podrhtavanja tla?

Image removed.Gacko: Stijena srećom nije udarila u kuću

Bh. seizmolog Amra Krehić smatra da je to uobičajena seizmička aktivnost u tom području.

Crna Gora, kao i područje Hercegovine je seizmički jako aktivno. Zemljotrese ne možemo prognozirati, možemo reći da postoji mogućnost tamo gdje su se u prošlosti događali, da se ponovo dogode, kazala je za Oslobođenje.

I Milena Tomanović, načelnica sektora za seizmologiju Crne Gore, kaže nam da nakon jačeg zemljotresa kao što je bio ovaj ne možemo predvidjeti da li može da se desi zemljotres iste jačine ili jači. Naglasila je da je došlo do pobuđivanja seizmogenog prostora.

Kada živite na seizmički aktivnim područjima, morate uvijek biti oprezni, zaključila je Tomanović.

Sarajevski profesor geografije Vedran Zubić kaže da je ono što se desilo jutros sasvim normalna prirodna pojava, a ne nepogoda ni katastrofa, te da niko ne može predvidjeti zemljotres i našalio se da, kad bi takav neko postojao, sigurno bi ga oteli Japanci. No, svaki profesor geografije ili seizmolog, kako kaže, može reći zonu unutar koje može biti zemljotres zbog prethodnih i “otprilike znamo gdje su zone malo jačih i slabijih trusova”.

- Riječ je o zoni vanjskih Dinarida, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč - Zelengora i nastavlja dalje na istok. Ako imate kartu ispred sebe, vidite planinu Goliju i čuveni Durmitor u toj zoni kako se nastavljaju na Maglić i ostale pogranične planine. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su, u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno, pa je 2013. ovdje zabilježen potres od 4,2. Hipocentar je na dubini od 14 kilometara, objašnjava on.

Alipašinizacija Trebevića

Zubić naglašava da nas ne ubija zemljotres, jer je on prirodna pojava, nego loše napravljen plafon.

Kad to naučimo, možda nam malo bude lakše. Naime, u Crnoj Gori su odmah reagovali i zahtijevali zasjedanje nadležnih organa, a naši koji su sjedili u Skupštini KS-a su se pošaketali. Kakav zemljotres i posljedice. Naravno, niko se ne bavi ozbiljnim stvarima, na primjer, kako preduprijediti posljedice, ne zemljotres. Nećemo hvatati tektonske ploče, ali možemo prevenirati posljedice zemljotresa. Kako? Pa, ne mora baš svako dobiti građevinsku dozvolu kako je zamislio. Evo, trenutna situacija na Trebeviću, ja bih volio da i o tome malo više pričamo, potpuna je devastacija, alipašinizacija, totalni ekocid koji se dešava zarad izgradnje poluurbanih kapaciteta. Kada krenu erozija, klizišta, poplave jer nema šume, onda ćemo reći da su krivi promjena klime, NATO ili Vladimir Putin. Realno, sami smo sebi krivi, ističe on.